Przepis na ryż po meksykańsku
Przepis na ryż po meksykańsku
Meksyk kojarzy nam się z bardzo wyrazistymi smakami – fasolą, pomidorami, ostrymi przyprawami. Ta kuchnia przywodzi nam na myśl także pikantne dania jednogarnkowe, które pasują do ciepłego klimatu Meksyku. Paradoksalnie jednak, sprawdzą się one także doskonale w nasze jesienne oraz zimowe popołudnia, kiedy jest szaro oraz wietrznie. Po pierwsze, swoją pikantnością oraz ciepłem rozgrzeją. Po drugie zaś, ich kolory zabiorą nas z powrotem do gorących dni lata, kiedy pomidory smakowały najlepiej. Chcesz poczuć nieco egzotycznego Meksyku w zimnej Polsce? Koniecznie wypróbuj przepis na ryż po meksykańsku. Jest banalnie prosty i będzie smakował wszystkim wielbicielom wyrazistych potraw.
Przygotowanie warzyw
Przygotowanie naszej pikantnej potrawy zaczniemy od warzyw. Kukurydzę należy odsączyć z zalewy i wylać na durszlak, by trochę z niej obciekła. Marchew umyj, obierz, a następnie pokrój w kostkę. Cebulę czerwoną również pokrój w kostkę, tyle że dość drobną. Czosnek obierz i jeśli nie masz praski, rozgnieć oraz drobno posiekaj.Teraz zabierz się za papryczkę chili. Przekrój ją wzdłuż na pół, a następnie wybierz z niej wszystkie pestki. Pokrój papryczkę bardzo drobno. Podczas przygotowywania tego warzywa uważaj, aby nie potrzeć palcami oczu. Pomidory wraz z zalewą przelej do szklanki. Zapełnij ją nimi do połowy.
Smażenie warzyw i ryżu
Na głębokiej patelni rozgrzej łyżkę oliwy z oliwek. Na dobrze rozgrzany tłuszcz wrzuć papryczkę, cebulę, rozgnieciony (lub przeciśnięty przez praskę) czosnek oraz marchewkę. Wymieszaj wszystko ze sobą i podsmażaj przez około 3 – 4 minuty. Po tym czasie dopraw warzywa przyprawą do potraw kuchni meksykańskiej (np. Kamis), a potem zamieszaj wszystkie składniki raz jeszcze. Po chwili dosyp do warzyw 150 g nieugotowanego ryżu. Przez pięć minut, co jakiś czas mieszając, smaż surowy ryż na patelni.
Gotowanie ryżu
Kiedy ryż będzie już obsmażony, należy zacząć go gotować. Wlej do niego przygotowane pół szklanki krojonych pomidorów z zalewą oraz 350 ml bulionu warzywnego lub drobiowego. Zamieszaj wszystkie składniki i kiedy zalewa zacznie się gotować, przykręć ogień i pozostaw ryż, aby ugotował się do miękkości. Patelnię przykryj pokrywką i gotuj potrawę przez mniej więcej 20 minut – tyle potrzeba, aby ryż wchłonął bulionowo-pomidorową zalewę.
Serwowanie
Ryż po meksykańsku serwuj na ciepło oraz w głębokich talerzach. Możesz ozdobić go natką pietruszki lub kolendrą. Smacznego!