Przepis na ryż po meksykańsku

Opiekun artykułu: michalp
Poziom trudności: Łatwe , Wymagany czas: 45 min.
Advertising
Przepis na ryż po meksykańsku

Przepis na ryż po meksykańsku

Meksyk kojarzy nam się z bardzo wyrazistymi smakami – fasolą, pomidorami, ostrymi przyprawami. Ta kuchnia przywodzi nam na myśl także pikantne dania jednogarnkowe, które pasują do ciepłego klimatu Meksyku. Paradoksalnie jednak, sprawdzą się one także doskonale w nasze jesienne oraz zimowe popołudnia, kiedy jest szaro oraz wietrznie. Po pierwsze, swoją pikantnością oraz ciepłem rozgrzeją. Po drugie zaś, ich kolory zabiorą nas z powrotem do gorących dni lata, kiedy pomidory smakowały najlepiej. Chcesz poczuć nieco egzotycznego Meksyku w zimnej Polsce? Koniecznie wypróbuj przepis na ryż po meksykańsku. Jest banalnie prosty i będzie smakował wszystkim wielbicielom wyrazistych potraw.

Advertising
Advertising
Czego potrzebujesz:

150 g nieugotowanego ryżu

350 ml bulionu

pół szklanki pomidorów krojonych wraz z zalewą

1 papryczka chili

1 mała cebula czerwona

2 – 3 ząbki czosnku

3 małe marchewki

1 puszka kukurydzy

¾ łyżeczki przyprawy do potraw kuchni meksykańskiej

kolendra lub natka pietruszki do ozdoby talerza (opcjonalnie)

150 g nieugotowanego ryżu 350 ml bulionu pół szklanki pomidorów krojonych wraz z zalewą 1 papryczka chili 1 mała cebula czerwona 2 – 3 ząbki czosnku 3 małe marchewki 1 puszka kukurydzy ¾ łyżeczki przyprawy do potraw kuchni meksykańskiej kolendra lub natka pietruszki do ozdoby talerza (opcjonalnie)
  • Przygotowanie warzyw

    Przygotowanie naszej pikantnej potrawy zaczniemy od warzyw. Kukurydzę należy odsączyć z zalewy i wylać na durszlak, by trochę z niej obciekła. Marchew umyj, obierz, a następnie pokrój w kostkę. Cebulę czerwoną również pokrój w kostkę, tyle że dość drobną. Czosnek obierz i jeśli nie masz praski, rozgnieć oraz drobno posiekaj.Teraz zabierz się za papryczkę chili. Przekrój ją wzdłuż na pół, a następnie wybierz z niej wszystkie pestki. Pokrój papryczkę bardzo drobno. Podczas przygotowywania tego warzywa uważaj, aby nie potrzeć palcami oczu. Pomidory wraz z zalewą przelej do szklanki. Zapełnij ją nimi do połowy.

  • Smażenie warzyw i ryżu

    Na głębokiej patelni rozgrzej łyżkę oliwy z oliwek. Na dobrze rozgrzany tłuszcz wrzuć papryczkę, cebulę, rozgnieciony (lub przeciśnięty przez praskę) czosnek oraz marchewkę. Wymieszaj wszystko ze sobą i podsmażaj przez około 3 – 4 minuty. Po tym czasie dopraw warzywa przyprawą do potraw kuchni meksykańskiej (np. Kamis), a potem zamieszaj wszystkie składniki raz jeszcze. Po chwili dosyp do warzyw 150 g nieugotowanego ryżu. Przez pięć minut, co jakiś czas mieszając, smaż surowy ryż na patelni.

  • Gotowanie ryżu

    Gotowanie ryżu

    Kiedy ryż będzie już obsmażony, należy zacząć go gotować. Wlej do niego przygotowane pół szklanki krojonych pomidorów z zalewą oraz 350 ml bulionu warzywnego lub drobiowego. Zamieszaj wszystkie składniki i kiedy zalewa zacznie się gotować, przykręć ogień i pozostaw ryż, aby ugotował się do miękkości. Patelnię przykryj pokrywką i gotuj potrawę przez mniej więcej 20 minut – tyle potrzeba, aby ryż wchłonął bulionowo-pomidorową zalewę.

  • Serwowanie

    Serwowanie

    Ryż po meksykańsku serwuj na ciepło oraz w głębokich talerzach. Możesz ozdobić go natką pietruszki lub kolendrą. Smacznego!