Przepis na zapiekankę z ryżu

Opiekun artykułu: kamilg
Advertising
Przepis na zapiekankę z ryżu

Przepis na zapiekankę z ryżu

W gorące letnie dni nasze dzieci nie zawsze mają ochotę na zjedzenie obiadu. Zaproponowana przeze mnie słodka zapiekanka z ryżu z pewnością zasmakuje maluchom. Przy okazji dostarczy im węglowodanów, dzięki którym będą miały energię na cały dzień.

Advertising
Advertising
Czego potrzebujesz:

1 szklanka okrągło ziarnistego ryżu

3/4 litra mleka

szczypta soli

skórka otarta z połowy cytryny

6 dag masła

3 jajka

10 dag cukru

5 dag rodzynek

5 dag siekanych migdałów

masło do formy

3/4 szklanki śmietanki kremówki

1 łyżka cukru pudru

  • Ugotuj ryż na mleku

    Ugotuj ryż na mleku

    Mleko zagotuj ze skórką z cytryny i solą. Następnie wrzuć ryż. Gotuj na niewielkim ogniu około pół godziny. Ostudź go pod przykryciem.

  • Przygotowanie do pieczenia

    Piekarnik nagrzej do ok. 200 stopni. Formę, najlepiej szklaną, natłuść masłem.

  • Przygotowanie masy

    Przygotowanie masy

    Masło utrzyj z cukrem, dodawaj po jednym żółtku, nie przerywając ucierania. Kolejno dodawaj po łyżce ryżu. Ubij pianę z białek z dodatkiem soli. Dodaj ją do uprzednio przygotowanej masy i delikatnie wymieszaj.

  • Dodatki

    Dodatki

    Do masy możesz dodać to, co lubisz, mogą to być rodzynki, migdały, kawałki suszonych owoców.

  • Pieczenie

    Masę przełóż do formy do pieczenia. Zapiekaj około 30 minut na złoty kolor. Zapiekankę podawaj z ubitą z cukrem pudrem śmietanką.