Szybki i smaczny ryż z krewetkami – jak go przygotować?

Opiekun artykułu: dawidrob
Advertising
Szybki i smaczny ryż z krewetkami – jak go przygotować?

Szybki i smaczny ryż z krewetkami – jak go przygotować?

Szybki obiad może być jednocześnie egzotycznym posiłkiem, który można przygotować w kilkanaście minut. Ryż z krewetkami to danie rodem z kuchni chińskiej – smaczne, zdrowe, łączące w sobie owoce morza oraz inne smaczne dodatki. W poniższym artykule podpowiadamy, jak wykonać atrakcyjne danie.

Advertising
Advertising
  • Jakich składników potrzeba?

    Jakich składników potrzeba?

    Aby przyrządzić smaczny ryż z dodatkami, potrzebne są odpowiednie, dobrej jakości składniki spożywcze, czyli:
    * 200 g krewetek koktajlowych, mrożonych,
    * 150 g ryżu,
    * 150 g pora,
    * 4 jajka,
    * 2 marchewki,
    * 5 łyżek oleju sojowego,
    * papryka zielona,
    * pieprz,
    * sól.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Ryż ugotować na sypko. Zamiast białego ryżu można użyć również brązowego, jeśli preferuje się jego smak. Krewetki rozmrozić, opłukać pod chłodną, bieżącą wodą. Przełożyć na ręcznik papierowy i osuszyć.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Marchewkę obrać i pokroić w kostkę. Białą część pora posiekać na cienkie paski. Paprykę umyć, przekroić na pół i wydrążyć gniazdo nasienne. Pokroić na cienkie kawałki. W miseczce rozrobić jajka z odrobiną soli oraz pieprzu.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Na patelnię nalać 1 łyżkę sosu sojowego. Wylać na nią jajka i podsmażyć lekko, aż jajka się zetną. Przełożyć je na osobny talerz. Wrzucić na tę samą patelnię pokrojone wcześniej warzywa oraz krewetki, dodać ryż i wymieszać wszystko razem. Ponownie zamieszać, na koniec przyprawiając resztą sosu sojowego. Gotowe danie przełożyć na talerz i od razu zjadać.