Przepis na cukinię pieczoną z fetą i papryką

Opiekun artykułu: adrianx
Poziom trudności: Łatwe , Wymagany czas: 50 min.
Advertising

Przepis na cukinię pieczoną z fetą i papryką

Cukinia to warzywo jeszcze ciągle niedoceniane. Rzadko kiedy przygotowujemy ją inaczej niż jako dodatek do lecza albo smażoną w bułce tartej oraz jajku. A szkoda, bo jest to bardzo wdzięczne warzywo, pasujące do innych smaków i bardzo dobrze smakujące jako pyszny dodatek do obiadów. Nie należy go niszczyć tłuszczem i smażeniem, a wręcz przeciwnie, wydobywać oraz podkreślać jej smak za pomocą przypraw oraz intensywnych aromatów. Poniżej znajdziesz przepis na pieczoną cukinię w zdrowej i pysznej odsłonie.

Advertising
Advertising
Czego potrzebujesz:

4 małe cukinie

2 małe papryki (żółta i czerwona)

3 ząbki czosnku

150 – 200 g fety

garść listków bazylii

4 łyżki oliwy z oliwek + 1 łyżka do wysmarowania naczynia żaroodpornego

sól i pieprz (najlepiej świeżo zmielony)

4 małe cukinie 2 małe papryki (żółta i czerwona) 3 ząbki czosnku 150 – 200 g fety garść listków bazylii 4 łyżki oliwy z oliwek + 1 łyżka do wysmarowania naczynia żaroodpornego sól i pieprz (najlepiej świeżo zmielony)
  • Przygotowanie warzyw

    Wszystkie cztery cukinie oraz dwie małe papryki umyj. Następnie od cukinii poodcinaj końce i przekrój ją na cienkie okrągłe plastry. Jeśli cukinia ma dość dużą średnicę, to mogą to być również półksiężyce. Następnie zajmij się paprykami. Usuń z nich gniazda nasienne, a następnie pokrój wedle uznania – mogą to być na przykład cienkie i podłużne plastry albo większe prostokątne kawałki.

  • Przygotowanie dressingu

    Do szklanki wlej trzy – cztery łyżki oliwy, dodaj pół łyżeczki soli oraz trzy ząbki czosnku. Czosnek możesz przecisnąć przez praskę lub też posiekać go z odrobiną soli – ważne, by był dobrze rozdrobniony. Teraz wszystko razem wymieszaj.

  • Układanie warzyw

    Układanie warzyw

    Naczynie żaroodporne wysmaruj łyżką oliwy z oliwek. Następnie poukładaj warzywa – plastry cukinii, a pomiędzy nimi kawałki żółtej oraz czerwonej papryki. Całość posyp pieprzem, najlepiej świeżo zmielonym, a następnie skrop ¾ dressingu przygotowanego przed chwilą. Potem rozkrusz ser feta i posyp nim warzywa, a na ser wylej resztę dressingu. Garść świeżych liści bazylii porwij na małe kawałki i posyp nimi całą potrawę.

  • Pieczenie

    Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C i zapiekaj potrawę przez 25 – 30 minut, aż feta całkowicie się rozpuści.

  • Serwowanie

    Cukinię z papryką oraz fetą należy serwować na ciepło. Może być ona dodatkiem do mięsa lub też lekkim obiadem czy przystawką. Przed podaniem możesz zamieszać warzywa, aby wszystkie pokryły się serem, jednak nie jest to konieczne. Smacznego!