Jak upiec babeczki z cukinii?

Opiekun artykułu: blachut
Advertising
Jak upiec babeczki z cukinii?

Jak upiec babeczki z cukinii?

Babeczki, zwane również muffinkami, choć kojarzą się głównie ze słodkim deserem, niekoniecznie muszą być słodkie. Słone lub pikantne smakują równie dobrze i są świetnym pomysłem na drugie śniadanie. Cukinia jako dodatek i podstawa wypieku zgrabnych babeczek sprawdza się bardzo dobrze i warto z niej skorzystać, tak samo jak z podanego poniżej przepisu. Z pewnością danie wyjdzie znakomicie.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki spożywcze

    Potrzebne składniki spożywcze

    Pierwszym krokiem, jak zawsze przy wypiekach, jest przygotowanie odpowiednich składników spożywczych, a są to:
    * 1,5 szklanki startej cukinii,
    * 1,5 szklanki mąki pszennej,
    * 1 szklanka cukru,
    * 1/4 szklanki czekolady,
    * 2 jajka,
    * 120 g masła,
    * 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    * 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
    * 1/4 łyżeczki soli.
    Niezbędne są również papierowe albo silikonowe papilotki do wypieku babeczek.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Już na początku działania rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza. Sięgnąć po miskę i wsypać do niej mąkę, najlepiej przesianą przez sitko, żeby bardziej się spulchniła, oraz proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Do osobnej miski przełożyć masło, cukinię, wbić jajka oraz dosypać cukier. Zmiksować wszystko przy pomocy miksera, tworząc puszystą, gładką masę. Gdy już drobinki cukru znikną i masa będzie gładka i puszysta, stopniowo dodawać mąkę z dodatkami, cały czas mieszając. Na samym końcu, kiedy mąka połączy się z masą maślaną, wrzucić posiekaną czekoladę. Zamieszać łyżką.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Gotowym ciastem uzupełniać papilotki do 2/3 ich wysokości. Układać je na blasze do pieczenia lub w metalowej formie na muffinki. Wsunąć do nagrzanego piekarnika i piec przez 25 – 30 minut, aż będą dobrze zarumienione. Po upieczeniu wystudzić, a następnie podawać.Muffinki z cukinii są bardzo dobrym pomysłem na deser, jak również na drugie śniadanie i mogą być jadane bez dodatków lub oprószone cukrem pudrem albo gorzkim kakao.