Przepis na jajka zapiekane z szynką i żółtym serem
Przepis na jajka zapiekane z szynką i żółtym serem
Jajka w codziennej diecie trudnio jest zastąpić. Nie tylko dlatego, że są smacznym oraz zdrowym źródłem witamin i białka, ale również z powodu tego, że są niezwykle uniwersalne. Służą nam do robienia panierek, placuszków oraz naleśników, deserów i ciast, są idealnym dodatkiem do różnego rodzaju zapiekanek, sałatek, to jeszcze solo smakują wybornie i chętnie przyrządzamy je przecież na śniadania. Jak sam widzisz, trudno, żeby ten prosty i szeroko dostępny produkt nam się znudził, skoro możemy go podawać w licznych konfiguracjach, czasem tylko po to, być coś nam „zlepił”, a nie po to, by wyczuć jego smak. Poniższy przepis jest doskonałym pomysłem na urozmaicenie zwyczajnego obiadu lub śniadania, na którym podajemy jajka sadzone. Koniecznie wypróbuj ich inną wersję.
Przygotowanie składników
W pierwszym kroku zajmiemy się przygotowaniem składników. Małą, czerwoną lub białą cebulkę pokrój w drobną kostkę. W nieco większą kostkę zaś pokrój ulubioną szynkę, a następnie pomidory. Jeśli nie lubisz, kiedy pod wpływem obróbki termicznej od miękkich pomidorów odpada skórka, możesz je wówczas najpierw sparzyć i obrać, a następnie dopiero pokroić. Kawałek żółtego sera zetrzyj na tarce.
Podsmażanie
Na średniej wielkości patelni, najlepiej z nieprzywieralnym dnem, rozgrzej łyżkę oliwy z oliwek lub dobrej jakości oleju. Potem na mocno rozgrzany tłuszcz wrzuć pokrojoną cebulkę i smaż ją przez około 2 minuty, aż się zeszkli. Następnie zmniejsz ogień i dorzuć do cebulki pomidory, a po około trzech minutach również szynkę. Mieszając, smaż jeszcze chwilę, jednak uważając, by pomidory nie zaczęły się zbytnio rozpadać.
Przekładanie
Przygotuj cztery kokilki. Delikatnie natłuść je za pomocą masła albo kilku kropel oliwy z oliwek. Następnie wyłóż do nich po równo podsmażoną szynkę, pomidorki i cebulkę. Do każdej kokilki wbij jajko i delikatnie roztrzep je na powierzchni przysmażonych składników, tak aby żółtko okrywało cały wierzch. Dopraw je odrobiną soli oraz pieprzu, a następni posyp małą garstką żółtego sera. Tak przygotowane kokilki są gotowe, aby wstawić je do pieca.
Pieczenie
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Włóż do niego blachę z kokilkami. Jajko będzie się zapiekać około 20 minut – może być chwilę krócej czy dłużej, musisz sprawdzić, czy się odpowiednio ścięło. Jeśli chcesz, możesz zostawić żółtko w nieco płynnej formie.
Serwowanie
Upieczone jajka podawaj na ciepło. Możesz serwować je jako formę obiadu z ziemniakami oraz lekką sałatką lub też jako formę śniadania z kromką pieczywa lub czosnkową grzanką. Smacznego!