Przepis na pomidory faszerowane serem feta
Przepis na pomidory faszerowane serem feta
W naszych domach rzadko kiedy decydujemy się podać przystawki przed obiadem. Najczęściej tak traktujemy tak zwane pierwsze danie, którym jest zupa lub gęsty krem. Z przystawkami podawanymi na zimno oraz na ciepło spotykamy się jednak podczas wszelkich imprez, wesel, a także domówek, choć wówczas najczęściej są to lekkie sałatki, surówki lub tak zwane finger food. Jeśli jednak chcemy zaskoczyć naszych gości lub domowników, to jak najbardziej możemy podać przyjemną w smaku przystawkę, która zaostrzy apetyt przed daniem głównym. Powinna więc być ona mała, ale aromatyczna i kusząca. Takie właśnie są pieczone pomidory. Musisz je poznać!
Przygotowanie pomidorów
Cztery duże pomidory umyj pod wodą, osusz, a następnie odetnij z nich wierzch – posłuży za rodzaj kapelusika, pokrywki. Potem ostrożnie, pamiętając, że pomidory są bardzo delikatne, wydrąż ich miąższ. Najlepiej, gdybyś zrobiła to łyżeczką.
Przygotowanie „kąpieli” dla pomidorków
Pomidory będziemy zapiekać na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym w pomidorowej kąpieli. W tym celu do miski wlej pomidory krojone wraz z zalewą z puszki i dodaj do nich soli, pieprzu oraz łyżeczkę cukru. Wymieszaj całość i kąpiel gotowa.
Przygotowywanie nadzienia
Kolejnym krokiem będzie przygotowanie nadzienia do pomidorków. ¾ opakowania sera feta pokrój w maleńką kostkę, dodaj do niej oliwki czarne pokrojone plasterki, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę oraz posiekane listki bazylii lub oregano. Na koniec dopraw świeżo zmielonym pieprzem i wszystko wymieszaj.
Faszerowanie
Do każdego pomidorka włóż nadzienie, uklepując je lekko. Następnie posyp wierzch pomidorków startym żółtym serem i nałóż na nie kapelusik. Pomidory skrop oliwą z oliwek.
Pieczenie
Piekarnik nastaw na 180°C. Uszykuj małą blaszkę lub naczynie żaroodporne i wlej tam wcześniej przygotowaną pomidorową kąpiel. W niej poustawiaj pomidorki. Pomidory muszą się piec przez około 15 – 20 minut, w zależności od ich wielkości.
Serwowanie
Po wyjęciu z piekarnika pomidory odstaw na kilka minut, żeby delikatnie przestygły. Podawaj je na ciepło. Jeśli mają być przystawką, wówczas warto zaserwować je z kawałkiem bagietki oblanej oliwą z oliwek i posypanej ziołami czy natartej czosnkiem. Smacznego!