Przepis na pomidory faszerowane serem feta

Opiekun artykułu: pasikonik
Poziom trudności: Łatwe , Wymagany czas: 45 min.
Advertising
Przepis na pomidory faszerowane serem feta

Przepis na pomidory faszerowane serem feta

W naszych domach rzadko kiedy decydujemy się podać przystawki przed obiadem. Najczęściej tak traktujemy tak zwane pierwsze danie, którym jest zupa lub gęsty krem. Z przystawkami podawanymi na zimno oraz na ciepło spotykamy się jednak podczas wszelkich imprez, wesel, a także domówek, choć wówczas najczęściej są to lekkie sałatki, surówki lub tak zwane finger food. Jeśli jednak chcemy zaskoczyć naszych gości lub domowników, to jak najbardziej możemy podać przyjemną w smaku przystawkę, która zaostrzy apetyt przed daniem głównym. Powinna więc być ona mała, ale aromatyczna i kusząca. Takie właśnie są pieczone pomidory. Musisz je poznać!

Advertising
Advertising
Czego potrzebujesz:

4 pomidory

1 puszka pomidorów krojonych

¾ opakowania sera feta

1 ząbek czosnku

około 15 oliwek czarnych

oliwa z oliwek

sól i pieprz

świeże listki bazylii lub oregano (około 4)

100 g startego żółtego sera

4 pomidory 1 puszka pomidorów krojonych ¾ opakowania sera feta 1 ząbek czosnku około 15 oliwek czarnych oliwa z oliwek sól i pieprz świeże listki bazylii lub oregano (około 4) 100 g startego żółtego sera
  • Przygotowanie pomidorów

    Przygotowanie pomidorów

    Cztery duże pomidory umyj pod wodą, osusz, a następnie odetnij z nich wierzch – posłuży za rodzaj kapelusika, pokrywki. Potem ostrożnie, pamiętając, że pomidory są bardzo delikatne, wydrąż ich miąższ. Najlepiej, gdybyś zrobiła to łyżeczką.

  • Przygotowanie „kąpieli” dla pomidorków

    Pomidory będziemy zapiekać na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym w pomidorowej kąpieli. W tym celu do miski wlej pomidory krojone wraz z zalewą z puszki i dodaj do nich soli, pieprzu oraz łyżeczkę cukru. Wymieszaj całość i kąpiel gotowa.

  • Przygotowywanie nadzienia

    Kolejnym krokiem będzie przygotowanie nadzienia do pomidorków. ¾ opakowania sera feta pokrój w maleńką kostkę, dodaj do niej oliwki czarne pokrojone plasterki, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę oraz posiekane listki bazylii lub oregano. Na koniec dopraw świeżo zmielonym pieprzem i wszystko wymieszaj.

  • Faszerowanie

    Do każdego pomidorka włóż nadzienie, uklepując je lekko. Następnie posyp wierzch pomidorków startym żółtym serem i nałóż na nie kapelusik. Pomidory skrop oliwą z oliwek.

  • Pieczenie

    Pieczenie

    Piekarnik nastaw na 180°C. Uszykuj małą blaszkę lub naczynie żaroodporne i wlej tam wcześniej przygotowaną pomidorową kąpiel. W niej poustawiaj pomidorki. Pomidory muszą się piec przez około 15 – 20 minut, w zależności od ich wielkości.

  • Serwowanie

    Po wyjęciu z piekarnika pomidory odstaw na kilka minut, żeby delikatnie przestygły. Podawaj je na ciepło. Jeśli mają być przystawką, wówczas warto zaserwować je z kawałkiem bagietki oblanej oliwą z oliwek i posypanej ziołami czy natartej czosnkiem. Smacznego!