Przepis na pesto z natki pietruszki
Przepis na pesto z natki pietruszki
Pesto to specyficzny rodzaj włoskiego gęstego sosu wykonywanego tradycyjnie z liści świeżej bazylii, oliwy z oliwek, twardego sera, orzeszków oraz soli. Ma on niezwykle intensywną zieloną barwę i świetnie nadaje się jako dodatek do makaronów, kanapek, ale również sałatek czy słonych przekąsek, takich jak chociażby krakersy. Jak to zwykle bywa, pesto uległo z biegiem czasu licznym modyfikacjom i obecnie wykonuje się je w różnych konfiguracjach, zmieniając nawet jego podstawowy składnik, czyli bazylię. Dzisiaj poznasz przepis na zielony sos ze składnika, który bardzo dobrze jest nam znany i chętnie przez nas używany w kuchni, a mianowicie natki pietruszki. Receptura ta będzie nawiązywać do tradycji włoskich, gdyż będziemy przygotowywać pesto w moździerzu.
Jeśli nie masz moździerza, możesz oczywiście użyć blendera – wówczas przygotowanie pesto pójdzie jeszcze szybciej.
Przygotowanie składników
Natkę pietruszki umyj dokładnie pod zimną wodą, a następnie odłóż na durszlak, aby ociekła i wyschła. Następnie posiekaj ją drobno. Mały kawałek parmezanu (lub innego twardego sera) zetrzyj na tarce – wystarczą dwie łyżki. Słonecznik wrzuć na suchą i rozgrzaną patelnię. Podpraż go, ale lekko, nie trzymaj go na patelni zbyt długo, gdyż wówczas mógłby za bardzo zdominować smak naszego pesto. Czosnek obierz, a następnie rozgnieć go, posyp odrobiną soli i bardzo drobno posiekaj.
Przygotowywanie pesto
Do miski moździerzowej wsyp drobno posiekaną natkę pietruszki, czosnek, podprażone delikatnie pestki słonecznika oraz starty żółty ser. Posyp wszystko szczyptą pieprzu oraz soli. Zacznij ucierać składniki zebrane w misce, a po jakiejś minucie dodaj ¼ szklanki oliwy z oliwek i ucieraj dalej, aż składniki połączą się i powstanie gęsty sos. Spróbuj go i jeśli trzeba, dopraw jeszcze solą oraz pierzem. Pesto przełóż do wymytego i szczelnie zamykającego się słoiczka. Przechowuj je w lodówce.
Sposób podania
Pesto możesz używać do posmarowania kanapek, ale możesz także skomponować z niego obiad. Wystarczy ugotować makaron i dodać do niego trochę pesto, by zjeść prawdziwe włoskie danie. Makaron możesz posypać jeszcze odrobiną startego żółtego sera. Smacznego!