Oryginalne pesto z liści rzodkiewki – jak je przyrządzić?
Oryginalne pesto z liści rzodkiewki – jak je przyrządzić?
Liście rzodkiewki są zazwyczaj wyrzucane do kosza. Zjada się przede wszystkim czerwone, zachęcające kulki, ignorując liście. Jest to błąd, ponieważ również liście mogą być smaczne i służyć do wykonania orzeźwiającego, bardzo wiosennego pesto. Warto spróbować!
Jakich składników potrzeba?
Pesto z liści rzodkiewki jest idealnym dodatkiem do dań albo tylko do pieczywa. Aby je przygotować, potrzebne są świeże składniki, w tym:
* 1 pęczek liści rzodkiewki,
* 1 ząbek czosnku,
* 1 garść migdałów w płatkach,
* 50 g parmezanu,
* oliwa z oliwek,
* pieprz,
* sól.Krok pierwszy
Przygotować patelnię. Rozgrzać ją bez wylewania na nią oleju i wrzucić migdały. Uprażyć je, żeby stały się lekko złote.
Krok drugi
Liście rzodkiewki dokładnie umyć pod bieżącą wodą. Często są pokryte grudkami ziemi, której trzeba się pozbyć. Osuszyć na sitku.
Czosnek pozbawić łupinek, a parmezan zetrzeć na tarce o niewielkich oczkach.
Krok trzeci
Czyste liście, migdały, parmezan, czosnek oraz przyprawy wrzucić do blendera. Miksować aż do uzyskania papki. Stopniowo dodawać oliwy z oliwek. Od jej ilości uzależniona jest płynność całego pesto. Gdy jest jej mniej, jest ono gęstsze, gdy więcej, będzie bardziej płynne.Po uzyskaniu odpowiedniej dla siebie konsystencji przelać pesto do słoiczka albo od razu do miseczki i podawać wraz z chlebem pełnoziarnistym lub przekąskami z warzyw.