Pasty (16)

  • Jak przygotować masło cytrynowe?

    Masło cytrynowe brzmi apetycznie, jednak zawsze można zadać pytanie: do czego użyć takiego dodatku? Na kanapkę wydaje się mało przydatne, chyba że bardzo lubi się kwaskowate smaki, jednak do mięsa, a przede wszystkim do ryb, masło cytrynowe będzie doskonałe. Zazwyczaj przed podaniem skrapia się ryby sokiem z cytryny i dodaje plasterek masła, warto więc to połączyć i mieć zawsze w lodówce. Czytaj więcej »

    rolandku

  • Jak przygotować smaczny hummus dyniowy?

    Popularność hummusu wciąż rośnie. Można go kupić w sklepie, zamówić w restauracji, zrobić samodzielnie w domu. Stanowi ciekawą oraz zdrową alternatywę dla tradycyjnych dodatków na kanapki. Pasuje do każdego rodzaju pieczywa, w tym chrupkiego, jak również jako dodatek do słonych przekąsek na spotkaniu towarzyskim – krakersy i drożdżowe paluchy zyskają z hummusem nowy smak. Przystawkę można zrobić niemal ze wszystkiego, a skoro zaczął się sezon na dynie, warto wykorzystać właśnie je. Czytaj więcej »

    alcia

  • Jak zrobić oryginalne piure z kalafiora?

    Piure nie jest częstym sposobem podawania warzyw na polskich stołach. Pojawia się rzadko i zazwyczaj ogranicza się do ziemniaków. Tym większym zaskoczeniem może być fakt, że nie tylko ziemniaki nadają się do zrobienia smacznego dania, lecz również kalafior. Piure z kalafiora to nie tylko świetny smak, lecz również świetny dodatek do każdego obiadu. Spróbuj i przekonaj się sam. Czytaj więcej »

    zenia

  • Jak zrobić pyszne pesto z rukoli?

    Pesto wykonywane z różnych składników to doskonały dodatek do kanapek, przystawek, sosów, makaronów. Ma doskonałą konsystencję, łatwą do rozsmarowywania na dowolnych dodatkach, jak również dobry smak. Stanowi świetny dodatek dla osób dbających o zasady zdrowego żywienia oraz wszystkich tych, dla których sylwetka jest bardzo istotna. Jeżeli nie przepada się za udziwnionymi smakami, czyli pesto z egzotycznej roślinności, można sięgnąć po znaną i zieloną rukolę. Czytaj więcej »

    snowbunny

  • Smaczna i zdrowa pasta z soczewicy – jak ją przyrządzić?

    Obecnie do kuchni wracają rzeczy zapomniane oraz wchodzą nowości. Soczewica jest pomiędzy tymi trendami. Nie jest obca, jednak na tyle zapomniana, że dla wielu osób stanowi prawdziwą nowość. Można ją dodawać do zup, sałatek, jadać bez dodatków, wrzucać do chleba, korzystając z pozytywnego wpływu na organizm. Ciekawym sposobem podania soczewicy jest również pasta, świetna przede wszystkim jako dodatek do pieczywa pełnoziarnistego oraz świeżych bułek. Przekonaj się sama. Czytaj więcej »

    artur

  • Pyszne masło kawowo-migdałowe – jak je zrobić?

    Nie tylko masło czekoladowe lub orzechowe może stanowić dobry dodatek do kanapek oraz deserów. Wielbiciele kawy mogą spróbować czegoś zupełnie innego, dostosowanego do ich gustów, mianowicie: masła kawowego z dodatkiem migdałów. Nie tylko dobrze smakuje, ale również dobrze pachnie i może stać się zarówno niezbędnym produktem w każdej kuchni, jak i prezentem dla kogoś bliskiego. Czytaj więcej »

    kacperinio

  • Łatwy sposób na smaczną pastę krabową

    Kiedyś na stołach królowała głównie pasta jajeczna. Egzotyczne produkty nie należały do podstawowych składników znajdujących się w lodówce, lecz obecnie nie ma problemu z ich otrzymaniem. W związku z tym warto je wykorzystać, przygotowując pastę do kanapek inną niż wszystkie, bo krabową. Czytaj więcej »

    michalw

  • Jak przyrządzić pastę jajeczną do kanapek?

    Szynka lub plasterki sera na kanapce mogą się w końcu znudzić. Wtedy pojawia się pytanie: co zrobić, żeby mieć smaczne śniadanie albo kolację. Odpowiedź jest prosta – pastę jajeczną. Ten wyrazisty w smaku dodatek komponuje się dobrze z każdym rodzajem pieczywa, jest sycący, a do tego prosty do przyrządzenia. Czytaj więcej »

    karson

  • Jak zrobić zdrową pastę z awokado i fety?

    Feta i awokado to jedne z najlepszych dodatków do kanapek oraz sałatek. Są zdrowe i nadają się do smarowania pieczywa oraz wzbogacania smaku sałatek warzywnych. Każdy ze składników ma wielkie walory zdrowotne, ale przede wszystkim smakowe, dlatego ich połączenie daje doskonałe efekty. Czytaj więcej »

    karson

  • Przepis na oryginalny pasztet z soczewicy

    Na święta wielkanocne, jak również Boże Narodzenie, przygotowuje się wiele potraw mięsnych. Dla gości, którzy nie jadają mięsa, może być to bardzo męczące i ograniczyć w znaczący sposób ich jadłospis. W związku z tym warto poznać przepis na pasztet wegetariański z soczewicy, który zadowoli zarówno tych, którzy nie jedzą mięsa, jak i tych, którzy je jadają. Czytaj więcej »

    krzempek

  • Przepis na pasty kanapkowe z fety

    Feta to ser, który powinien kojarzyć nam się z południowym regionem Europy, a mianowicie ze słonecznymi i aromatycznymi Bałkanami. To właśnie stamtąd pochodzi ten ser, który uwielbiamy za jego wyrazisty, solankowy posmak. Obecnie fetą można nazywać jedynie grecki wyrób, natomiast wszystkie sery, które kupujemy w polskich supermarketach, są jej podróbką i nazywają się „typu feta”. Rzecz jasna, nie mają one już takich walorów smakowych, co oryginalny wyrób, jednak są jego tańszymi zamiennikami, dlatego kusimy się, by po nie sięgać. Feta czy też sery typu feta to idealny dodatek do różnych potraw, do sałatek, składnik farszy, zwłaszcza zaś ze szpinakiem. Ale to także idealna baza do kanapkowych past. Poniżej znajdziesz kilka smacznych przepisów na takie właśnie pasty. Czytaj więcej »

    pyla

Popularne tagi
  • śniadanie
  • pasta jajeczna z żółtym serem
  • sól
  • dodatek do kanapek
  • pasta kanapkowa z makreli
  • kuchnia egzotyczna
  • bazylia
  • ziele angielskie
  • kasza jaglana
  • pasta
  • wędzona makrela
  • warzywa
  • majeranek
  • posiłek
  • obiad
  • zioła
  • parmezan
  • migdały prażone
  • kolacja
  • musztarda
  • nabiał
  • brytfanna
  • oliwa z oliwek
  • pasty do kanapek
  • olej