Jak zrobić zdrową pastę z awokado i fety?
Jak zrobić zdrową pastę z awokado i fety?
Feta i awokado to jedne z najlepszych dodatków do kanapek oraz sałatek. Są zdrowe i nadają się do smarowania pieczywa oraz wzbogacania smaku sałatek warzywnych. Każdy ze składników ma wielkie walory zdrowotne, ale przede wszystkim smakowe, dlatego ich połączenie daje doskonałe efekty.
Potrzebne składniki spożywcze
Wykonanie smacznej pasty wymaga niewiele czasu i niewiele składników. Wystarczą jedynie:
* 1 awokado,
* 100 g sera feta,
* 2 ząbki czosnku,
* 3 listki bazylii,
* 1/2 łyżeczki soku z cytryny,
* ładna miseczka do podawania.Pierwszy etap
Awokado dokładnie umyć i brać ze skórki. Pokroić na kawałki. Najlepiej przeciąć je na pół, wyjąć pestkę, a następnie kroić na małe fragmenty i wrzucać do pojemnika blendera.
Drugi etap
Fetę również pokroić na mniejsze kawałki. Dodać do awokado. Czosnek obrać z łupinek i albo posiekać, albo przecisnąć przez praskę do pozostałych składników. Wrzucić bazylię i wlać sok z cytryny.
Trzeci krok
Wszystkie składniki dokładnie zmiksować. Musi powstać z nich gładka, jednolita masa. Po przygotowaniu przełożyć ją do miseczki i od razu podawać. Jeśli ma być podawana później, należy przechowywać ją w pojemniku próżniowym, w lodówce.
Smakuje doskonale na świeżym pieczywie, do krakersów, słonych precelków, chipsów oraz innych dodatków, które podaje się w czasie spotkań towarzyskich.