Przepis na kremową pastę łososiową
Przepis na kremową pastę łososiową
Łosoś to ryba, która coraz częściej gości na naszych polskich stołach pod różnymi postaciami. I dobrze, gdyż należy ona do zdecydowanie najbardziej zdrowych ryb, choć jest także dość kaloryczna. Kalorie te wynikają z dużej zwartości tłuszczów, jednak należy podkreślić, że są to korzystne dla naszych organizmów kwasy tłuszczowe Omega-3 oraz Omega-6. Dodatkowo, łosoś to prawdziwa kopalnia witamin z grupy B, które między innymi pomagają osobom z anemią, problemami skórnymi czy też zaburzeniami krążenia krwi. Warto więc, choćby raz w miesiącu, zjeść łososia. Dzisiaj odkryjesz go w nowej wersji – w towarzystwie pomidorów suszonych oraz serka. Kanapkę z taką pastą zje każdy niejadek, a jej przygotowanie jest banalnie proste i z pewnością zdążysz podać ją nawet na bardzo wczesne śniadanie.
Przygotowanie łososiowych brzuszków
Przygotuj trzy brzuszki z łososia. Z każdego z nich wybierz różowiutkie mięsko i odłóż na tackę lub deskę. Skrop je ¼ łyżeczki soku z cytryny.Jeśli masz blender, to wrzuć do niego brzuszki i miksuj je przez kilka sekund, aż uzyskasz łososiową masę. Jeśli nie masz na wyposażeniu kuchennym takiego sprzętu, to nic straconego. Weź brzuszki łososiowe i bardzo drobno je siekaj – rób to przez około dwie – trzy minuty, aby mięsko naprawdę się rozdrobniło.
Przygotowanie pomidorów
Wyjmij dwa pomidory suszone z zalewy i dokładnie je odsącz. Następnie pokrój je, jak najdrobniej możesz. Nie wykorzystuj jednak do tego blendera – chcemy, aby kawałki pomidorów były widoczne w paście.
Mieszanie
Do miski wrzuć całe opakowanie kremowego (ale nie śmietankowego) serka. Powinien on być naturalny. Dorzuć do niego pokrojone pomidory oraz łososiową masę, a następnie wymieszaj wszystko razem. Dopraw najpierw samym pieprzem i spróbuj. Jeśli będzie trzeba, dosyp jeszcze pieprzu oraz soli – uważaj na tę drugą przyprawę. Serki są zazwyczaj słone, podobnie jak brzuszki łososiowe. Twoja pasta jest gotowa!
Serwowanie
Pastę łososiową podawaj w miseczce. Możesz ją ozdobić natką z pietruszki lub świeżymi liśćmi bazylii. Będzie idealnie pasowała do wszelkiego rodzaju pieczywa, nie trzeba też smarować chleba czy bułki masłem. Pasta ta nada się świetnie na wszelkiego rodzaju imprezy. Możesz posmarować nią pełnoziarniste krakersy i tym sposobem stworzyć rodzaj finger food. Smacznego!