Przepis na prostą pastę jajeczną

Opiekun artykułu: placebo
Advertising
Przepis na prostą pastę jajeczną

Przepis na prostą pastę jajeczną

Jajka to bardzo wdzięczny kulinarny temat. Są one bazą wypieków słodkich i słonych, mogą występować pod postacią omleta, jajka sadzonego, jajka w koszulce, jajek faszerowanych, doskonale komponują się z warzywami i gospodynie domowe dodają je do sałatek. Jajka mogą także grać główną rolę na kanapkach – zarówno te pokrojone w plasterki i doprawione delikatnie pieprzem i solą, jak i te, których używamy do zrobienia past. Jeśli znudziły ci się zwykłe kanapki z szynką i żółtym serem, możesz rano przygotować szybką, ale jakże smaczną pastę jajeczną.

Advertising
Advertising
Czego potrzebujesz:

4 jajka

2 łyżki majonezu (lub jogurtu greckiego)

szczypiorek

sól i pieprz

Wskazówki:

Tak przygotowaną pastę możesz potraktować jako bazę i dodać do niej na przykład wędzoną makrelę albo suszone pomidory z zalewy.

  • Przygotowanie składników

    Przygotowanie składników

    Naszykuj garnuszek z zimną wodą, posól ją odrobinę, włóż do niego cztery jajka, a potem postaw na ogniu. Pamiętaj, że jajka powinny być zawsze wkładane do zimnej i osolonej wody – dzięki temu nie popękają w trakcie gotowania, a potem będzie je łatwo obrać. Pęk szczypiorku drobno pokrój. To samo zrób z ugotowanymi jajami (jaja muszą ostygnąć).

  • Pasta

    Pasta

    Jajka i szczypiorek zmieszaj ze sobą. Dodaj dwie łyżki majonezu (jeśli jesteś na diecie, użyj majonezu light, a najlepiej gęstego jogurtu greckiego). Dopraw do smaku solą i pieprzem. Twoja lekka i prosta pasta kanapkowa jest już gotowa. Smacznego!