Jak przyrządzić pastę jajeczną do kanapek?

Opiekun artykułu: karson
Advertising
Jak przyrządzić pastę jajeczną do kanapek?

Jak przyrządzić pastę jajeczną do kanapek?

Szynka lub plasterki sera na kanapce mogą się w końcu znudzić. Wtedy pojawia się pytanie: co zrobić, żeby mieć smaczne śniadanie albo kolację. Odpowiedź jest prosta – pastę jajeczną. Ten wyrazisty w smaku dodatek komponuje się dobrze z każdym rodzajem pieczywa, jest sycący, a do tego prosty do przyrządzenia.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki spożywcze

    Potrzebne składniki spożywcze

    Wykonanie pasty jajecznej będzie łatwe, jeśli zawczasu przygotuje się wszystkie składniki, konieczne świeże. Potrzebne będą:
    * 4 jajka,
    * 1 ogórek kiszony,
    * 2 łyżki majonezu,
    * 1 łyżka szczypiorku,
    * 1 łyżeczka musztardy,
    * 100 g sera żółtego,
    * pieprz,
    * sól.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Wszystkie jajka ugotować na twardo, a po ugotowaniu wystudzić w zimnej wodzie, aby nadawały się do swobodnego obierania.

    Obrać i wszystkie pokroić w niewielkie kostki.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Ogórek obrać ze skórki i pokroić, także w drobną kostkę, najlepiej nie większą niż fragmenty jajek. Przełożyć oba składniki do jednej miski. Ser żółty zetrzeć na tarce o średnich albo drobnych oczkach – wedle uznania – i dodać do pozostałych produktów.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Do miski dodać musztardę, majonez oraz przyprawy, w tym szczypiorek. Wymieszać wszystko dokładnie, używając do tego widelca. Pozwoli to na dodatkowe rozdrobnienie składników, zwłaszcza jajka, i uzyskania dobrej do smarowania pasty.Gotową pastę można od razu nakładać na pieczywo dowolnego rodzaju i podawać, zarówno na śniadanie, jak i na kolację.