Jak przygotować ser pleśniowy w cieście francuskim?
Jak przygotować ser pleśniowy w cieście francuskim?
Wykwintny obiad lub przystawka nie jest koniecznie związana z dużą ilością pracy oraz składników. Bardzo szybki przysmak można wykonać z ciasta francuskiego i sera pleśniowego – łatwy, gorący i rozpływający się w ustach. Oto przepis!
Potrzebne składniki spożywcze
Żeby zrobić pyszną przekąskę, potrzebne są odpowiednie składniki spożywcze. Niewiele, lecz lepiej nie pomijać żadnego:
* 1 camembert okrągły,
* 3 łyżki żurawiny,
* 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego.Krok pierwszy
Zaletą serowego dania jest prostota jego wykonania. Ser – najlepiej dobrej jakości i odpowiednio świeży – wyjąć z opakowania i położyć na cieście francuskim, które powinno być wyjęte z folii oraz rozłożone płasko na blacie.
Krok drugi
Na wierzch sera położyć żurawinę. Dobrze sprawdzi się żurawina w konfiturze. Można dodać również orzechy włoskie, jeżeli lubi się takie połączenie. Zamiast żurawiny warto dodawać także inne składniki, wedle własnego uznania, np. paprykę czerwoną.
Brzegi ciasta zawinąć, układając na serze tak, aby ciasto tworzyło sakiewkę.
Krok trzeci
Ser w cieście położyć na blachę, po czym włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piec 30 – 40 minut, aż do zarumienienia się ciasta.Po wyjęciu z pieca od razu podawać. Ser pleśniowy będzie ciepły i miękki, a ciasto chrupiące. Palce lizać!