Przepis na śmietanowy makaron z pieczarkami i boczkiem

Opiekun artykułu: zenia
Poziom trudności: Łatwe , Wymagany czas: 30 min.
Advertising
Przepis na śmietanowy makaron z pieczarkami i boczkiem

Przepis na śmietanowy makaron z pieczarkami i boczkiem

Coraz chętniej w naszych kuchniach goszczą makarony i to inne niż tylko te jajeczne, dodawane najczęściej do niedzielnego rosołu. Powoli uczymy się, że bezmięsny obiad w postaci makaronu z sosem również może smakować wybornie, a poza tym kluski świetnie nadają się z mięsnymi połączeniami, wcale nie potrzeba do nich ziemniaków. Ten przepis również to udowadnia – smaczne danie może wyjść na bazie zaledwie kilku składników, które zazwyczaj mamy w swojej lodówce, a na dodatek będzie szybkie w przygotowaniu. To idealna potrawa awaryjna, kiedy zjawią się niespodziewani goście. Koniecznie ją wypróbuj.

Advertising
Advertising
Czego potrzebujesz:

Na 4 porcje:

250 g dowolnego makaronu pełnoziarnistego

200 g boczku wędzonego

12 – 15 pieczarek

1 średnia cebula

3 ząbki czosnku

200 ml gęstej śmietany (może być 18%)

200 g żółtego sera

sól i pieprz

natka pietruszki/świeża bazylia/szczypiorek do ozdoby (opcjonalnie)

Na 4 porcje: 250 g dowolnego makaronu pełnoziarnistego 200 g boczku wędzonego 12 – 15 pieczarek 1 średnia cebula 3 ząbki czosnku 200 ml gęstej śmietany (może być 18%) 200 g żółtego sera sól i pieprz natka pietruszki/świeża bazylia/szczypiorek do ozdoby (opcjonalnie)
  • Gotowanie makaronu

    Do tej poprawy będzie pasował każdy makaron, to od ciebie zależy, czy wybierzesz rurki, wstążki, kolanka, muszelki czy też świderki. Najlepiej jednak, abyś zdecydowała się na pełne ziarno – dzięki temu potrawa będzie zdrowsza, ale zyska również nieco inny smak.250 g makaronu ugotuj w osolonej wodzie, zgodnie z zaleceniami producenta, które podane są na opakowaniu. Pamiętaj, żeby makaron ugotować al dente. Po ugotowaniu wyrzuć makaron na durszlak i przelej go zimną wodą. Pozostaw na kilka minut, a w tym czasie weź się za smażenie.

  • Smażenie potrawy

    Na rozgrzaną patelnię z nieprzywieralnym dnem wrzuć boczek wędzony pokrojony w drobną kostkę. Nie dolewaj wcześniej tłuszczu, gdyż wytopi się on z boczku. Podsmażaj boczek przez kilka minut, aż tłuszcz będzie już wytopiony i wtedy dorzuć pokrojoną w kostkę cebulę oraz ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Podsmażaj je przez około dwie minuty, a następnie dodaj pieczarki pokrojone w plastry. Posyp pieczarki małą szczyptą soli, wówczas puszczą one swoją wodę. Podsmażaj je aż do momentu, kiedy cała woda wyparuje. W tym czasie zetrzyj żółty ser.

  • Dodawanie śmietany

    Dodawanie śmietany

    Kiedy składniki na patelni będą już gotowe, zmniejsz ogień do minimum i dodaj do potrawy śmietanę. Wymieszaj wszystko bardzo energicznie, dopraw solą (jeśli to konieczne) oraz pieprzem. Potem wrzuć na patelnię ugotowany wcześniej makaron, posyp całość żółtym serem i jeszcze przez około 1 – 2 minutę trzymaj na ogniu, aż ser się rozpuści.

  • Serwowanie

    Serwowanie

    Potrawę podawaj na ciepło. Na talerzu możesz ozdobić ją liśćmi bazylii, natką pietruszki albo szczypiorkiem. Smacznego!