Oryginalny makaron z sosem szparagowym
Oryginalny makaron z sosem szparagowym
Szparagi są warzywem ciekawym i budzącym zainteresowanie osób lubiących gotować. Niestety, często nie wiedzą one, jak i do czego można je wykorzystać. Na szczęście zaletą szparagów jest to, że pasują do wielu produktów spożywczych i mogą tworzyć wraz z nimi doskonałe dania na obiad oraz na kolację. Jednym z takich dań jest makaron z sosem szparagowym.
Potrzebne produkty spożywcze
Wykonanie smacznego dania wymaga przygotowania dobrych składników, świeżych i dobrej jakości. Wśród nich powinno znaleźć się:
* 400 g makaronu typu rurki,
* 300 g szparagów,
* 150 ml śmietany 18%,
* 2 łyżki masła,
* 1 łyżeczka mąki,
* cukier,
* pieprz,
* sól.
Makaron typu rurki można zamienić na inny, w zależności od własnych upodobań smakowych.Etap pierwszy
Nalać wody do dużego garnka. Osolić 1 łyżeczką soli, dodać 1 łyżkę oleju, a następnie doprowadzić do wrzenia. Wrzucić przygotowaną porcję makaronu i gotować według przepisu na opakowaniu. Zazwyczaj jest to 10 – 15 minut. Po tym czasie przecedzić na sitku, przelać zimną wodą i pozostawić do późniejszego wykorzystania.
Etap drugi
Szparagi dokładnie umyć. Odłamać albo odciąć zdrewniałe elementy oraz główki na wysokości 5 – 6 centymetrów – nie wyrzucać. Łodygi obrać z cienkiej skórki i pokroić na kawałki. Najlepiej, żeby nie były one całkowicie małe, rozpadną się wtedy podczas gotowania i nie będzie ich widać w sosie. Jeżeli woli się taką wersję, można pokroić szparagi nawet na fragmenty o wymiarach 1 centymetra.
Etap trzeci
Ułożyć szparagi w garnku. W czajniku elektrycznym zagotować wodę, zalać warzywa wrzątkiem, po czym postawić na ogniu i gotować przez 10 minut, aż szparagi będą miękkie. Dodać główki szparagów i gotować jeszcze przez 5 minut.
Etap czwarty
Na patelni o wysokich brzegach roztopić masło, dodać mąkę i przysmażyć. Dolać śmietanę i mieszać, żeby nie powstały grudki. Wtedy dodać ugotowane szparagi, przyprawić, ponownie wymieszać. Na końcu dodać makaron i podgrzewać całość przez 3 minuty. Podawać, kiedy danie jest jeszcze ciepłe. Można posypać natką pietruszki.