Jak przyrządzić makaron ze szpinakiem i pomidorami?
Jak przyrządzić makaron ze szpinakiem i pomidorami?
Szybkie dania z makaronu zawsze warto znać. Przydają się na spotkanie z gośćmi, na szybki obiad po całym dniu poza domem, na szybką przekąskę, kiedy ma się nieodpartą ochotę na makaron. Dobry przepis warto mieć pod ręką, a takim przepisem jest połączenie makaronu, szpinaku i suszonych pomidorów.
Jakich produktów potrzeba?
Wykonanie smacznego dania wymaga przede wszystkim odpowiednich, świeżych składników spożywczych. Wśród nich niezbędne są:
* 300 g makaronu (rodzaj dowolny),
* 100 g szpinaku,
* 50 g fety,
* 1 szklanka suszonych pomidorów,
* 2 ząbki czosnku,
* 2 łyżki śmietany 18%,
* 2 łyżki oliwy z oliwek,
* pieprz,
* sól.Pierwszy krok
Olej rozgrzać na patelni. Szpinak umyć dokładnie, po czym wrzucić go na patelnię i podsmażać przez 5 minut. W tym czasie obrać czosnek z łupinki, przecisnąć przez praskę i dodać do szpinaku. Zamieszać.
Drugi krok
Ser pokruszyć w palcach. Wrzucić do szpinaku. Pomidory pokroić na małe kawałeczki i również wrzucić do pozostałych składników. Wlać śmietanę. Wymieszać wszystkie składniki aż do stworzenia gęstego, aksamitnego sosu. Doprawić pieprzem. Sól warto dodać wedle własnego uznania, ponieważ sama feta jest już dość słona.
Trzeci krok
Makaron ugotować we wrzącej, osolonej wodzie, wedle przepisu na opakowaniu. Odsączyć i przelać przez chwilę zimną wodą. Po przepłukaniu przełożyć na patelnię. Wymieszać z sosem, po czym przekładać na talerze. Od razu po przygotowaniu podawać i delektować się smakiem.