Przepis na makaron à la caprese

Opiekun artykułu: gibonek
Poziom trudności: Łatwe , Wymagany czas: 1 godz.
Advertising
Przepis na makaron à la caprese

Przepis na makaron à la caprese

Caprese to nazwa sałatki pochodzącej z południowych regionów Włoch. Jest ona idealną oraz szybką przystawką i dodatkiem do grzanek, gdyż składa się tylko z kilku składników: mozzarelli, pomidorów, bazylii oraz oliwy z oliwek. Wszystkie te produkty, jeśli są wysokiej jakości, łączą się ze sobą wspaniale i dają pyszny smak, charakterystyczny dla słonecznej Italii. Sałatka caprese sama w sobie jednak nie mogłaby stanowić pełnowartościowego obiadu. Poniższy przepis jest wariacją na jej temat, proponując urozmaicić ją o makaron oraz kurczaka.

Advertising
Advertising
Czego potrzebujesz:

250 g makaronu (rurki, wstążki lub świderki)

1 kulka mozzarelli

kilka listków świeżej bazylii

250 g pomidorków koktajlowych

oliwa z oliwek

2 ząbki czosnku

młody szpinak (tzw. szpinak baby)

1 podwójna pierś z kurczaka (grillowana)

250 g makaronu (rurki, wstążki lub świderki) 1 kulka mozzarelli kilka listków świeżej bazylii 250 g pomidorków koktajlowych oliwa z oliwek 2 ząbki czosnku młody szpinak (tzw. szpinak baby) 1 podwójna pierś z kurczaka (grillowana)
  • Kurczak

    Kurczak

    Piersi z kurczaka dopraw solą oraz pieprzem, a następnie zgrilluj. Możesz to zrobić na specjalnej patelni lub też na ruszcie w piekarniku. Następnie odstaw je do całkowitego wystygnięcia oraz pokrój na małe kawałki, ale nie w drobną kostkę. Kawałki powinny mieć około 2 – 3 centymetrów długości.

  • Gotowanie makaronu

    Makaron (mogą to być rurki, świderki czy wstążki) ugotuj zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Możesz użyć do tej potrawy makaronu pełnoziarnistego, ale raczej nie żytniego.Makaron odcedź i odstaw na chwilę.

  • Podsmażanie

    Na dużej patelni rozgrzej kilka kropel oliwy z oliwek. Wrzuć na niego dwa ząbki czosnku posiekane drobno ze szczyptą soli lub też przeciśnięte przez praskę.Po dwóch minutach dodaj makaron i wymieszaj go z czosnkiem. Na patelni polej go kilkoma dodatkowymi kroplami oliwy, a także posyp solą i pieprzem (najlepiej świeżo mielonym). W tym momencie możesz także dodać świeżą bazylię.Kolejno dodawaj szpinak, pokrojonego kurczaka, a także mozzarellę pokrojoną w dużą kostkę. Jeszcze na ogniu wszystko razem szybko i dokładnie zamieszaj i wyłącz ogień. Teraz dodaj przekrojone na pół pomidorki koktajlowe.

  • Serwowanie

    Serwowanie

    Makaron à la caprese podawaj prosto z patelni, jeszcze ciepły. Możesz go także jeść na zimno, następnego dnia. Przed podaniem warto go posypać startym żółtym serem. Smacznego!