Przepis na makaron à la caprese
Przepis na makaron à la caprese
Caprese to nazwa sałatki pochodzącej z południowych regionów Włoch. Jest ona idealną oraz szybką przystawką i dodatkiem do grzanek, gdyż składa się tylko z kilku składników: mozzarelli, pomidorów, bazylii oraz oliwy z oliwek. Wszystkie te produkty, jeśli są wysokiej jakości, łączą się ze sobą wspaniale i dają pyszny smak, charakterystyczny dla słonecznej Italii. Sałatka caprese sama w sobie jednak nie mogłaby stanowić pełnowartościowego obiadu. Poniższy przepis jest wariacją na jej temat, proponując urozmaicić ją o makaron oraz kurczaka.
Kurczak
Piersi z kurczaka dopraw solą oraz pieprzem, a następnie zgrilluj. Możesz to zrobić na specjalnej patelni lub też na ruszcie w piekarniku. Następnie odstaw je do całkowitego wystygnięcia oraz pokrój na małe kawałki, ale nie w drobną kostkę. Kawałki powinny mieć około 2 – 3 centymetrów długości.
Gotowanie makaronu
Makaron (mogą to być rurki, świderki czy wstążki) ugotuj zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Możesz użyć do tej potrawy makaronu pełnoziarnistego, ale raczej nie żytniego.Makaron odcedź i odstaw na chwilę.
Podsmażanie
Na dużej patelni rozgrzej kilka kropel oliwy z oliwek. Wrzuć na niego dwa ząbki czosnku posiekane drobno ze szczyptą soli lub też przeciśnięte przez praskę.Po dwóch minutach dodaj makaron i wymieszaj go z czosnkiem. Na patelni polej go kilkoma dodatkowymi kroplami oliwy, a także posyp solą i pieprzem (najlepiej świeżo mielonym). W tym momencie możesz także dodać świeżą bazylię.Kolejno dodawaj szpinak, pokrojonego kurczaka, a także mozzarellę pokrojoną w dużą kostkę. Jeszcze na ogniu wszystko razem szybko i dokładnie zamieszaj i wyłącz ogień. Teraz dodaj przekrojone na pół pomidorki koktajlowe.
Serwowanie
Makaron à la caprese podawaj prosto z patelni, jeszcze ciepły. Możesz go także jeść na zimno, następnego dnia. Przed podaniem warto go posypać startym żółtym serem. Smacznego!