Jak przyrządzić makaron z tuńczykiem?

Opiekun artykułu: okostella
Advertising
Jak przyrządzić makaron z tuńczykiem?

Jak przyrządzić makaron z tuńczykiem?

Makaron ma tę zaletę, że bardzo łatwo jest go przygotować z różnymi składnikami. Wśród nich mogą znaleźć się najróżniejsze elementy, dodające mu ciekawych walorów smakowych. Jednym z popularniejszych połączeń jest makaron z tuńczykiem, który nie tylko dostarcza organizmowi składników odżywczych z ryby, lecz także egzotycznie smakuje. Oto prosty przepis.

Advertising
Advertising
  • Niezbędne składniki potrawy

    Niezbędne składniki potrawy

    Smaczna potrawa z tuńczykiem i makaronem wymaga świeżych składników dobrej jakości. Pomiędzy nimi muszą znaleźć się następujące elementy:
    * 300 g makaronu spaghetti,
    * 3 pomidory,
    * 3 ząbki czosnku,
    * 2 cebule,
    * 2 puszki tuńczyka w zalewie,
    * 4 łyżki oleju,
    * bazylia,
    * oregano,
    * pieprz,
    * sól
    * parmezan (opcjonalnie).

  • Pierwszy krok

    W garnku średniej wielkości zagotować wodę. Dodać do niej 1 łyżeczkę soli i 1 łyżkę oliwy z oliwek. Gdy zacznie wrzeć, wrzucić makaron i ugotować go al dente. Po ugotowaniu przelać na sitku chłodną wodą i pozostawić na boku.

  • Drugi krok

    Drugi krok

    Cebulę pozbawić łupinki, pokroić na kawałki. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę i zeszklić ją, ale uważać, żeby nie przypalić.Pomidory sparzyć gorącą wodą i obrać ze skórki. Pokroić na kawałki, wyrzucając przy tym twarde fragmenty. Dodać do cebuli. Czosnek przecisnąć przez praskę i również wrzucić do pozostałych składników. Doprawić pieprzem i solą, zamieszać. Dusić przez 5 – 10 minut.

  • Trzeci krok

    Trzeci krok

    Otworzyć puszki z tuńczykiem i dokładnie odsączyć go z zalewy. Wrzucić do duszących się warzyw i dokładnie z nimi wymieszać, zmieniając zwyczajny sos pomidorowy w sos z tuńczyka. Wsypać oregano i suszoną bazylię.

  • Czwarty krok

    Czwarty krok

    Na samym końcu do sosu dodać ugotowany wcześniej makaron. Zmniejszyć ogień pod patelnią. Zmieszać makaron z sosem i podgrzewać przez 2 – 3 minuty.Przełożyć na talerz lub talerze, a dla ozdoby i dodania smaku posypać startym parmezanem albo zwykłym żółtym serem.