Jak przyrządzić makaron z tuńczykiem?
Jak przyrządzić makaron z tuńczykiem?
Makaron ma tę zaletę, że bardzo łatwo jest go przygotować z różnymi składnikami. Wśród nich mogą znaleźć się najróżniejsze elementy, dodające mu ciekawych walorów smakowych. Jednym z popularniejszych połączeń jest makaron z tuńczykiem, który nie tylko dostarcza organizmowi składników odżywczych z ryby, lecz także egzotycznie smakuje. Oto prosty przepis.
Niezbędne składniki potrawy
Smaczna potrawa z tuńczykiem i makaronem wymaga świeżych składników dobrej jakości. Pomiędzy nimi muszą znaleźć się następujące elementy:
* 300 g makaronu spaghetti,
* 3 pomidory,
* 3 ząbki czosnku,
* 2 cebule,
* 2 puszki tuńczyka w zalewie,
* 4 łyżki oleju,
* bazylia,
* oregano,
* pieprz,
* sól
* parmezan (opcjonalnie).Pierwszy krok
W garnku średniej wielkości zagotować wodę. Dodać do niej 1 łyżeczkę soli i 1 łyżkę oliwy z oliwek. Gdy zacznie wrzeć, wrzucić makaron i ugotować go al dente. Po ugotowaniu przelać na sitku chłodną wodą i pozostawić na boku.
Drugi krok
Cebulę pozbawić łupinki, pokroić na kawałki. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę i zeszklić ją, ale uważać, żeby nie przypalić.Pomidory sparzyć gorącą wodą i obrać ze skórki. Pokroić na kawałki, wyrzucając przy tym twarde fragmenty. Dodać do cebuli. Czosnek przecisnąć przez praskę i również wrzucić do pozostałych składników. Doprawić pieprzem i solą, zamieszać. Dusić przez 5 – 10 minut.
Trzeci krok
Otworzyć puszki z tuńczykiem i dokładnie odsączyć go z zalewy. Wrzucić do duszących się warzyw i dokładnie z nimi wymieszać, zmieniając zwyczajny sos pomidorowy w sos z tuńczyka. Wsypać oregano i suszoną bazylię.
Czwarty krok
Na samym końcu do sosu dodać ugotowany wcześniej makaron. Zmniejszyć ogień pod patelnią. Zmieszać makaron z sosem i podgrzewać przez 2 – 3 minuty.Przełożyć na talerz lub talerze, a dla ozdoby i dodania smaku posypać startym parmezanem albo zwykłym żółtym serem.