Jak przygotować makaron z cukinią?

Opiekun artykułu: sindi
Advertising
Jak przygotować makaron z cukinią?

Jak przygotować makaron z cukinią?

Póki sezon na cukinię trwa, trzeba to wykorzystywać. Grillować, tworzyć sałatki, przygotowywać zupę z cukinii, a także dodawać ją do makaronu. Cukinia z makaronem to bardzo dobre danie, które jest proste do przygotowania i nadaje się zarówno na przyjęcie w rodzinnym gronie, jak i na obiad w ciepły dzień. Poniżej podajemy sprawdzony przepis.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki

    Potrzebne składniki

    Dobre składniki to dobre danie, warto o tym pamiętać. W tym celu należy przygotować następujące elementy:
    * 150 g makaronu (może być pełnoziarnisty),
    * 70 g fety,
    * 4 kabanosy,
    * 2 cukinie,
    * 1 mały serek topiony,
    * 1 szklankę bulionu warzywnego,
    * olej (lub oliwę z oliwek),
    * pieprz,
    * sól.

  • Krok pierwszy

    Do garnka wlać wodę. Wsypać 1 łyżeczkę soli oraz wlać 1 łyżkę oleju. Doprowadzić do wrzenia, wrzucić makaron – może mieć dowolny kształt, choć najlepiej sprawdzają się świderki oraz makaron spaghetti. Gotować 10 – 15 minut.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Kabanosy pokroić na kawałki. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju. Wrzucić kabanosy i podsmażać przez chwilę, aż się zarumienią. Gdy do tego dojdzie, przełożyć kabanosy do miski.Cukinię pokroić na plasterki o grubości maksymalnie 0,5 centymetra. Podzielić je jeszcze na połówki, a następnie wrzucić na patelnię, na której smażyły się kabanosy i również podsmażyć do zarumienienia przez 5 – 8 minut.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Kiedy cukinia przybierze złocisty kolor, zalać ją bulionem. Przykryć patelnię pokrywką i dusić przez 5 – 10 minut, do momentu aż zmięknie. Wrzucić do niej serek topiony i przy pomocy łyżki lub drewnianej łopatki rozbić go na mniejsze części, aby łatwiej połączył się z pozostałymi składnikami. Wrzucić kabanosy. Doprawić solą oraz pieprzem.

  • Krok czwarty

    Krok czwarty

    Na zakończenie do przygotowanego sosu dodać makaron. Wymieszać wszystko razem. Podgrzewać jeszcze 2 – 3 minuty, po czym przełożyć na talerz. Przed podaniem posypać rozdrobnioną albo pokrojoną na małe kawałki fetą. Gotowe!