Jak przygotować makaron z cukinią?
Jak przygotować makaron z cukinią?
Póki sezon na cukinię trwa, trzeba to wykorzystywać. Grillować, tworzyć sałatki, przygotowywać zupę z cukinii, a także dodawać ją do makaronu. Cukinia z makaronem to bardzo dobre danie, które jest proste do przygotowania i nadaje się zarówno na przyjęcie w rodzinnym gronie, jak i na obiad w ciepły dzień. Poniżej podajemy sprawdzony przepis.
Potrzebne składniki
Dobre składniki to dobre danie, warto o tym pamiętać. W tym celu należy przygotować następujące elementy:
* 150 g makaronu (może być pełnoziarnisty),
* 70 g fety,
* 4 kabanosy,
* 2 cukinie,
* 1 mały serek topiony,
* 1 szklankę bulionu warzywnego,
* olej (lub oliwę z oliwek),
* pieprz,
* sól.Krok pierwszy
Do garnka wlać wodę. Wsypać 1 łyżeczkę soli oraz wlać 1 łyżkę oleju. Doprowadzić do wrzenia, wrzucić makaron – może mieć dowolny kształt, choć najlepiej sprawdzają się świderki oraz makaron spaghetti. Gotować 10 – 15 minut.
Krok drugi
Kabanosy pokroić na kawałki. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju. Wrzucić kabanosy i podsmażać przez chwilę, aż się zarumienią. Gdy do tego dojdzie, przełożyć kabanosy do miski.Cukinię pokroić na plasterki o grubości maksymalnie 0,5 centymetra. Podzielić je jeszcze na połówki, a następnie wrzucić na patelnię, na której smażyły się kabanosy i również podsmażyć do zarumienienia przez 5 – 8 minut.
Krok trzeci
Kiedy cukinia przybierze złocisty kolor, zalać ją bulionem. Przykryć patelnię pokrywką i dusić przez 5 – 10 minut, do momentu aż zmięknie. Wrzucić do niej serek topiony i przy pomocy łyżki lub drewnianej łopatki rozbić go na mniejsze części, aby łatwiej połączył się z pozostałymi składnikami. Wrzucić kabanosy. Doprawić solą oraz pieprzem.
Krok czwarty
Na zakończenie do przygotowanego sosu dodać makaron. Wymieszać wszystko razem. Podgrzewać jeszcze 2 – 3 minuty, po czym przełożyć na talerz. Przed podaniem posypać rozdrobnioną albo pokrojoną na małe kawałki fetą. Gotowe!