Łatwy sposób na lasagne z fetą i szpinakiem
Łatwy sposób na lasagne z fetą i szpinakiem
Tradycyjna lasagne z sosem pomidorowym i mięsem mielonym to nie jedyna wersja tego dania, jaka jest możliwa. Równie dobrze sprawdzi się lasagne dla wielbicieli szpinaku, z zielonymi listkami oraz z fetą, która podkreśla jego smak. Jeżeli jeszcze nie robiłaś takiego dania, najwyższa pora spróbować, a nasz sprawdzony sposób z pewnością w tym pomoże.
Potrzebne składniki spożywcze
Przed rozpoczęciem pracy nad nietypową lasagne niezbędne jest zebranie odpowiednich, świeżych produktów, wśród których powinny znaleźć się:
* makaron lasagne,
* 4 paczki mrożonego szpinaku,
* 1 szklanka ricotty,
* 1 szklanka fety,
* 1 szklanka posiekanych ziół (natka pietruszki, bazylia, oregano),
* cebula dymka (pęczek),
* 3 jajka,
* 3 łyżki mozzarelli,
* pieprz,
* sól.
Krok pierwszy
Rozmrozić szpinak – można użyć również świeżego, jednak wtedy należy go posiekać na małe kawałki i podsmażyć, aż zmięknie. Fetę pokroić w kostkę i wrzucić do przygotowanego szpinaku, dodać ricottę oraz posiekane drobno zioła.Pęczek cebulki umyć i również dokładnie pokroić, wrzucając do pozostałych składników. Na zakończenie wbić jajka, po czym ponownie zamieszać.
Krok drugi
Naczynie żaroodporne natłuścić. Następnie ułożyć na nim plastry makaronu do lasagne. Na makaron nałożyć 1/2 masy szpinakowej i posypać 1/3 mozzarelli startej na tarce średniej wielkości. Po ułożeniu pierwszej warstwy nałożyć kolejną warstwę makaronu, szpinaku i znów posypać mozzarellą, a na koniec zakryć całość makaronem. Wysypać na niego resztkę mozzarelli.
Krok trzeci
Tak przygotowaną lasagne włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piec przez 35 – 40 minut, żeby makaron dobrze zmiękł, a ser całkowicie się rozpuścił. Warzywną lasagne, dobrą dla wegetarian, należy podawać od razu, kiedy jest jeszcze bardzo ciepła. Smacznego!