Jak przyrządzić szybki makaron z żółtym serem?

Opiekun artykułu: bronx
Wymagany czas: 40 min.
Advertising
Jak przyrządzić szybki makaron z żółtym serem?

Jak przyrządzić szybki makaron z żółtym serem?

Nie zawsze ma się czas i ochotę stać w kuchni, żeby przygotować obiad. Po pracy lub po szkole to ostatnia czynność, o jakiej się marzy. Posiłek po codziennych zajęciach powinien być szybki, ciepły i sycący. Jeżeli lubisz makaron, mamy coś dla Ciebie. Makaron z serem to nie tylko przysmak z filmów rodem z USA, ale i sposób na dobre, szybkie orz niedrogie danie. Warto je znać.

Advertising
Advertising
  • Jakich składników spożywczych potrzeba?

    Jakich składników spożywczych potrzeba?

    Podstawą wykonania dobrego dania z makaronu czy to na obiad, czy to na kolację jest przygotowanie odpowiednich składników spożywczych, czyli:

    * 20 dag makaronu,

    * 10 dag sera żółtego,

    * 15 sztuk pomidorków koktajlowych,

    * 3 jajka,

    * pieprz,

    * sól,

    * przyprawa typu warzywko, vegeta.

  • Pierwszy krok

    Pierwszy krok

    W garnku zagotować wodę. Posolić ją 1 łyżeczką soli oraz dodać 1 łyżeczkę oliwy z oliwek, która zapobiegnie przyklejaniu się nitek makaronowych do powierzchni naczynia. Wrzucić do wrzątku makaron – może być spaghetti lub świderki – i gotować 10 – 15 minut, w zależności od instrukcji na opakowaniu. Odcedzić na sitku i przelać zimną wodą.

  • Drugi krok

    Drugi krok

    Pomidorki dokładnie umyć i osuszyć. Przekroić na pół, po czym wrzucić do naczynia żaroodpornego. Dodać makaron i zamieszać całość.

    Do osobnej miseczki wbić jajka. Doprawić je przyprawami w dowolnej ilości – można dodać również inne ulubione. Zalać makaron jajkiem, tak żeby cały znajdował się w jajecznej mieszance.

  • Trzeci krok

    Trzeci krok

    Ser zetrzeć na tarce o małych albo o średnich oczkach – można również zakupić gotowy tarty ser. Posypać nim cały makaron od jednego końca naczynia żaroodpornego po drugi. Całość wsunąć do piekarnika nagrzanego do 170 – 180 stopni Celsjusza. Zapiekać aż do momentu ścięcia się jajek. Podawać potrawę bardzo gorącą. Można dodatkowo oprószyć startym serem albo polać ketchupem. Smacznego!