Danie na obiad – spaghetti z sosem pieczarkowym

Opiekun artykułu: susanah
Advertising
Danie na obiad – spaghetti z sosem pieczarkowym

Danie na obiad – spaghetti z sosem pieczarkowym

Utarło się przekonanie, że spaghetti jada się z sosem pomidorowym, jednak nie jest to do końca prawda. Ze względu na światową popularność powstało już wiele wersji tego dania, a co się z tym wiąże, jada się je z licznymi sosami. Jednym z lepszych jest pieczarkowy, który ma wyrazisty smak i idealnie dopełnia makaron. Oto sprawdzony przepis.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki

    Potrzebne składniki

    Do wykonania smacznego dania niezbędne są odpowiednie składniki spożywcze. Warto zadbać o to, aby były dobrej jakości, dzięki czemu posiłek będzie podwójnie smaczny. Aby przyrządzić makaron z sosem pieczarkowym, niezbędne są:
    * 400 g pieczarek,
    * 250 g makaronu spaghetti,
    * 200 ml śmietany,
    * 1 cebula,
    * 1 łyżka mąki,
    * 2 łyżki oliwy,
    * 1/2 kostki rosołowej,
    * pieprz,
    * sól,
    * natka pietruszki (opcjonalnie).
    Zamiast makaronu typu spaghetti można użyć również innych rodzajów, np. świderków albo wstążek, jeżeli jest się ich wielbicielem.

  • Pierwszy krok

    Do garnka nalać zimnej wody. Postawić na gazie, posolić 1 łyżeczką soli, dodać odrobinę oleju roślinnego i zagotować. Gdy woda zacznie wrzeć, wrzucić makaron i gotować 10 – 15 minut, w zależności od instrukcji na opakowaniu. Po ugotowaniu ostudzić w sitku.

  • Drugi krok

    Drugi krok

    Pieczarki umyć dokładnie pod zimną wodą. Nawet jeśli wydają się pozbawione zanieczyszczeń i białe, należy je przynajmniej przemyć. Pokroić w plasterki, łącznie z trzonkami. Trzonek jest jadalną częścią pieczarek i nie należy go wyrzucać.Cebulę obrać z łupinek i również pokroić na mniejsze kawałki.

  • Trzeci krok

    Trzeci krok

    Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek. Wrzucić na nią cebulę oraz pieczarki. Przysmażać na niewielkim ogniu przez 8 minut, a następnie dolać do warzyw 1 szklankę wody oraz kostkę rosołową. Zamieszać, przykryć pokrywką i dusić przez 20 minut.

  • Czwarty krok

    Czwarty krok

    Śmietanę połączyć z mąką w osobnym naczynku, kubku lub misce. Wlać do pieczarek, wymieszać i gotować jeszcze przez 5 minut. Jeśli chce się urozmaicić sos natką pietruszki posiekać ją i dodać do sosu. Gotowym sosem polać ostudzony makaron i podawać.