Danie na obiad – spaghetti z sosem pieczarkowym
Danie na obiad – spaghetti z sosem pieczarkowym
Utarło się przekonanie, że spaghetti jada się z sosem pomidorowym, jednak nie jest to do końca prawda. Ze względu na światową popularność powstało już wiele wersji tego dania, a co się z tym wiąże, jada się je z licznymi sosami. Jednym z lepszych jest pieczarkowy, który ma wyrazisty smak i idealnie dopełnia makaron. Oto sprawdzony przepis.
Potrzebne składniki
Do wykonania smacznego dania niezbędne są odpowiednie składniki spożywcze. Warto zadbać o to, aby były dobrej jakości, dzięki czemu posiłek będzie podwójnie smaczny. Aby przyrządzić makaron z sosem pieczarkowym, niezbędne są:
* 400 g pieczarek,
* 250 g makaronu spaghetti,
* 200 ml śmietany,
* 1 cebula,
* 1 łyżka mąki,
* 2 łyżki oliwy,
* 1/2 kostki rosołowej,
* pieprz,
* sól,
* natka pietruszki (opcjonalnie).
Zamiast makaronu typu spaghetti można użyć również innych rodzajów, np. świderków albo wstążek, jeżeli jest się ich wielbicielem.Pierwszy krok
Do garnka nalać zimnej wody. Postawić na gazie, posolić 1 łyżeczką soli, dodać odrobinę oleju roślinnego i zagotować. Gdy woda zacznie wrzeć, wrzucić makaron i gotować 10 – 15 minut, w zależności od instrukcji na opakowaniu. Po ugotowaniu ostudzić w sitku.
Drugi krok
Pieczarki umyć dokładnie pod zimną wodą. Nawet jeśli wydają się pozbawione zanieczyszczeń i białe, należy je przynajmniej przemyć. Pokroić w plasterki, łącznie z trzonkami. Trzonek jest jadalną częścią pieczarek i nie należy go wyrzucać.Cebulę obrać z łupinek i również pokroić na mniejsze kawałki.
Trzeci krok
Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek. Wrzucić na nią cebulę oraz pieczarki. Przysmażać na niewielkim ogniu przez 8 minut, a następnie dolać do warzyw 1 szklankę wody oraz kostkę rosołową. Zamieszać, przykryć pokrywką i dusić przez 20 minut.
Czwarty krok
Śmietanę połączyć z mąką w osobnym naczynku, kubku lub misce. Wlać do pieczarek, wymieszać i gotować jeszcze przez 5 minut. Jeśli chce się urozmaicić sos natką pietruszki posiekać ją i dodać do sosu. Gotowym sosem polać ostudzony makaron i podawać.