Pyszne spaghetti z sosem sojowym i masłem
Pyszne spaghetti z sosem sojowym i masłem
Sosy pomidorowe dodawane do makaronu spaghetti są popularne i czasem aż nudne. Najlepszy obiad to taki, który różni się od poprzedniego, dzięki czemu lepiej i przyjemniej się go jada. Spaghetti z sosem sojowym sprawia, że można poczuć smak egzotyki, ponieważ sos sojowy nieodłącznie kojarzy się z kuchnią azjatycką.
Potrzebne produkty
Wykonanie pysznego obiadu z makaronem i sosem sojowym wymaga zebrania odpowiednich składników. Należą do nich przede wszystkim:
* 160 g makaronu spaghetti,
* 100 g szynki,
* 4 łyżki masła,
* 2 łyżki sosu sojowego,
* 2 ząbki czosnku,
* 1/2 szklanki groszku,
* 1 ząbek czosnku,
* chili mielone,
* pieprz,
* sól.Krok pierwszy
Makaron ugotować w dużym garnku, w dobrze osolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżki oliwy. Dzięki temu będzie miał nie tylko dobry smak, ale również nie przyklei się do garnka. Po ugotowaniu odlać 1 szklankę wody z makaronu, a resztę odcedzić i przelać makaron zimną wodą.
Krok drugi
Szynkę pokroić na kawałki. Można ją zastąpić również boczkiem, lecz wówczas potrawa będzie nieco bardziej kaloryczna. Czosnek posiekać na niewielkie kawałki.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła. Przysmażyć na nich czosnek, a kiedy zeszkli się, dodać szynkę.
Krok trzeci
Do podsmażanego czosnku i szynki wlać sos sojowy. Przez 30 sekund podsmażać wszystko na dużym ogniu, po czym zmniejszyć go do średniego. Wlać wodę z makaronu – 1 szklankę – i dorzucić sam makaron. Zamieszać, żeby makaron mógł przejąć smak sosu sojowego. Dodać pozostałe masło i podgotować na średnim ogniu przez 2 – 4 minuty.
Krok czwarty
Na zakończenie dodać do sosu groszek – można więcej niż 1/2 szklanki – wymieszać wszystko i pozostawić na małym ogniu jeszcze przez 2 minuty.Gotowe danie przekładać na talerze. Przed podaniem posypać mielonym chili i serwować. Smacznego!