Ciekawa zapiekanka makaronowa z tuńczykiem

Opiekun artykułu: guffy
Advertising
Ciekawa zapiekanka makaronowa z tuńczykiem

Ciekawa zapiekanka makaronowa z tuńczykiem

Zapiekanki makaronowe są jednymi z bardziej popularnych dań, które można wykonać na obiad. Jednak zazwyczaj sprowadzają się do dodania do makaronu sera, brokułu i kurczaka. Dla osób, które lubią ryby i nie boją się eksperymentów, przedstawiamy smaczną zapiekankę z tuńczykiem.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki

    Potrzebne składniki

    Pierwszym, co trzeba przygotować, są oczywiście składniki. Nie jest ich bardzo dużo i są łatwo dostępne. Wśród nich znajdują się:
    * 500 g makaronu rurki,
    * 1 opakowanie tuńczyka w sosie własnym,
    * 2 czerwone cebule,
    * 1 puszka kukurydzy,
    * 250 g żółtego sera,
    * 200 g przecieru pomidorowego,
    * 200 ml śmietany 18%,
    * 2 łyżki natki pietruszki,
    * 1 jajko,
    * oliwa,
    * pieprz,
    * sól.
    Poza produktami spożywczymi trzeba również przygotować naczynie żaroodporne z pokrywką, najlepiej prostokątne, chociaż nie jest to konieczne.

  • Krok pierwszy

    Wlać wodę do garnka, osolić 1 łyżeczką soli, dodać 1 łyżkę oliwy i gdy woda zacznie wrzeć, wrzucić do niej makaron. Gotować przez czas wymagany na opakowaniu. Po 10 –15 minutach, w zależności od producenta produktu, odcedzić na sitku i przelać zimną wodą, żeby nie sklejał się.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Makaron przesypać do miski. Dodać do niego tuńczyka. Kukurydzę odcedzić z zalewy, po czym również wsypać ją do makaronu. Cebulę obrać z łupinek, posiekać na niewielkie kawałki i dodać do pozostałych składników. Ser zetrzeć na tarce o średnich oczkach, po czym 1/2 z uzyskanych wiórek wrzucić do makaronu. Dodać posiekaną natkę pietruszki. Wszystko bardzo dokładnie wymieszać.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    W osobnej misce zmieszać ze sobą jajko oraz przecier pomidorowy. Doprawić solą oraz pieprzem.Naczynie żaroodporne posmarować oliwą z oliwek. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni Celsjusza.Makaron z dodatkami przesypać do naczynia i dokładnie zalać go sosem. Posypać pozostałą częścią sera i włożyć do piekarnika na 20 minut. Podawać od razu po przygotowaniu. Można dodatkowo oprószyć natką pietruszki.