Czerwona papryka z makaronem Alfredo – smaczne i szybkie danie na obiad
Czerwona papryka z makaronem Alfredo – smaczne i szybkie danie na obiad
Szukasz czegoś dobrego i smacznego na obiad? Nic prostszego. Makaron z sosem Alfredo oraz papryką to odpowiedź na kulinarne pragnienia. Jest szybki, doskonały w smaku, oryginalny i sprawdzi się nawet w czasie romantycznej kolacji. Przekonaj się sama i wypróbuj nasz sprawdzony przepis. Zapraszamy.
Potrzebne składniki spożywcze
Wykonanie makaronu Alfredo z dodatkami trzeba rozpocząć od zebrania odpowiednich składników, wśród których znaleźć się muszą:
* 340 g makaronu spaghetti,
* 340 g papryki wędzonej w słoiku,
* 115 g sera koziego,
* 2 łyżki oliwy,
* 2 ząbki czosnku,
* 1 cebula,
* 1/2 szklanki śmietanki,
* 1/2 szklanki mleka,
* 1/2 szklanki parmezanu.
Krok pierwszy
Do garnka nalać wodę, posolić, dolać trochę oliwy z oliwek, po czym zagotować. Gdy woda zacznie wrzeć, wrzucić makaron, gotując według przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzić na sitku.Cebulę i czosnek pozbawić łupinki i pokroić na małe kawałeczki. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i zeszklić.
Krok drugi
Gdy cebula zeszkli się, wrzucić na patelnię starty parmezan, pokruszony kozi ser oraz dolać śmietankę i mleko. Zamieszać powoli, pozostawiając patelnię na wolnym ogniu, aż oba sery się rozpuszczą. W tym czasie pokroić paprykę na małe kawałki i wrzucić do blendera – zmiksować na papkę i dopiero po tym dodać do serów. Dokładnie wymieszać.
Krok trzeci
Do sosu wrzucić makaron, ponownie wszystko mieszając, żeby nitki makaronu zostały obleczone przez sos. Doprawić dla smaku pieprzem oraz solą, a następnie przekładać na talerze. Potrawa powinna być podawana, kiedy jest bardzo ciepła. Można dodatkowo posypać startym parmezanem albo odrobiną bazylii. Smacznego!