Czerwona papryka z makaronem Alfredo – smaczne i szybkie danie na obiad

Opiekun artykułu: perwersyjnie
Wymagany czas: 30 min.
Advertising
Czerwona papryka z makaronem Alfredo – smaczne i szybkie danie na obiad

Czerwona papryka z makaronem Alfredo – smaczne i szybkie danie na obiad

Szukasz czegoś dobrego i smacznego na obiad? Nic prostszego. Makaron z sosem Alfredo oraz papryką to odpowiedź na kulinarne pragnienia. Jest szybki, doskonały w smaku, oryginalny i sprawdzi się nawet w czasie romantycznej kolacji. Przekonaj się sama i wypróbuj nasz sprawdzony przepis. Zapraszamy.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki spożywcze

    Potrzebne składniki spożywcze

    Wykonanie makaronu Alfredo z dodatkami trzeba rozpocząć od zebrania odpowiednich składników, wśród których znaleźć się muszą:

    * 340 g makaronu spaghetti,

    * 340 g papryki wędzonej w słoiku,

    * 115 g sera koziego,

    * 2 łyżki oliwy,

    * 2 ząbki czosnku,

    * 1 cebula,

    * 1/2 szklanki śmietanki,

    * 1/2 szklanki mleka,

    * 1/2 szklanki parmezanu.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Do garnka nalać wodę, posolić, dolać trochę oliwy z oliwek, po czym zagotować. Gdy woda zacznie wrzeć, wrzucić makaron, gotując według przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzić na sitku.Cebulę i czosnek pozbawić łupinki i pokroić na małe kawałeczki. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i zeszklić.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Gdy cebula zeszkli się, wrzucić na patelnię starty parmezan, pokruszony kozi ser oraz dolać śmietankę i mleko. Zamieszać powoli, pozostawiając patelnię na wolnym ogniu, aż oba sery się rozpuszczą. W tym czasie pokroić paprykę na małe kawałki i wrzucić do blendera – zmiksować na papkę i dopiero po tym dodać do serów. Dokładnie wymieszać.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Do sosu wrzucić makaron, ponownie wszystko mieszając, żeby nitki makaronu zostały obleczone przez sos. Doprawić dla smaku pieprzem oraz solą, a następnie przekładać na talerze. Potrawa powinna być podawana, kiedy jest bardzo ciepła. Można dodatkowo posypać startym parmezanem albo odrobiną bazylii. Smacznego!