Fettuccine Alfredo – zdrowe i smaczne danie z makaronu
Fettuccine Alfredo – zdrowe i smaczne danie z makaronu
Fettuccine Alfredo jest daniem często podawanym w restauracjach, smacznym i sycącym. Obco brzmiąca nazwa skrywa w sobie jedno z prostszych dań z makaronu, jakie można przygotować, dlatego nie jest problemem wykonanie go we własnej kuchni. Szybki makaronowy obiad zasmakuje każdemu i na stałe wejdzie do domowego jadłospisu. Oto podpowiedź, jak go zrobić.
Niezbędne składniki spożywcze
Żeby Fettuccine Alfredo wyszło doskonale, potrzebne będą składniki spożywcze dobrej jakości. Wśród nich trzeba przygotować:
* 450 g makaronu fettuccine,
* 225 ml śmietany 36%,
* 90 g parmezanu,
* 25 g masła,
* 1 łyżkę oliwy z oliwek,
* szczyptę gałki muszkatołowej,
* pieprz,
* sól,
* natkę pietruszki.
Zamiast białego makaronu można użyć również brązowego, dla zmniejszenia kaloryczności dania.Krok pierwszy
Przelać 150 ml śmietanki do garnka z grubym dnem – uniknie się przypalenia – i dodać masło. Zacząć podgrzewać na niewielkim ogniu, doprowadzając najpierw do rozpuszczenia masła, a następnie do wrzenia. Gdy do tego dojdzie, gotować jeszcze 1,5 minuty, aż mikstura nieco zgęstnieje.
Krok drugi
W większym garnku zagotować wodę z 1 łyżeczką soli oraz oliwą. Kiedy woda zacznie wrzeć, wrzucić makaron, zamieszać i ponownie doprowadzić do wrzenia. Gotować 2 – 3 minuty od ponownego zagotowania.
Krok trzeci
Makaron odcedzić, po czym znowu wrzucić go do garnka. Zalać śmietaną z masłem i włączyć mały ogień. Wymieszać bardzo dokładnie i pozostawić na ogniu, żeby całość dobrze się podgrzała. Wlać pozostałą śmietankę.
Krok czwarty
Parmezan zetrzeć na tarce na niewielkich oczkach. Zostawić 1,5 łyżki do posypania potrawy, a resztę wsypać do garnka. Doprawić gałką muszkatołową, solą, pieprzem. Ponownie wszystko wymieszać, a następnie przełożyć na talerz lub talerze. Posypać parmezanem, udekorować natką pietruszki i gotowe. Można podawać.