Przepis na paprykę faszerowaną kurczakiem
Przepis na paprykę faszerowaną kurczakiem
Papryka to pyszne warzywo, chętnie wykorzystywane do sałatek, kanapek i dań z ryżem. Nie dość, że odznacza się wyjątkowym smakiem pasującym do wielu potraw, to na dodatek można ją nazwać prawdziwym źródłem witamin. Warto używać jej w kuchni, zwłaszcza że smakuje wybornie zarówno na surowo, jak i po obróbce termicznej oraz sama w sobie może być bazą dla pysznych dań głównych. Poniższy przepis pokaże ci, jak w prosty sposób wykorzystać paprykę jako podstawę pełnowartościowego obiadu.
Przygotowanie farszu
Pierś z kurczaka ugotuj w wodzie. Kiedy przestygnie, pokrój ją na małe kawałki. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek lub olej. Przysmaż na niej posiekaną czerwoną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Kiedy już się zeszklą, dodaj posiekaną natkę pietruszki i połowę czerwonej papryki pokrojonej w drobną kostkę. Podsmażaj wszystko jeszcze przez dwie – trzy minuty. Następnie dodaj do przygotowanego farszu kawałki ugotowanej piersi z kurczaka. Dopraw go solą oraz pieprzem. Zamieszaj i wrzuć na patelnię fasolę (wcześniej ją odcedź), a cały farsz zalej odrobiną wody. Potrawkę duś przez około 10 minut, aż do miękkości papryki.
Przygotowanie papryki
Paprykę należy oczyścić z gniazd nasiennych i dokładnie wyciąć ze środka wszystkie białe elementy. Do każdej z nich włóż farsz i ułóż je w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Na dno naczynia wlej 100 ml wody lub bulionu.
Pieczenie
Naczynie żaroodporne przykryj i wstaw je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 minut. Po tym czasie posyp papryki startym żółtym serem i już bez pokrywki zapiekaj je jeszcze przez kilka minut. Twoje danie jest gotowe.
Serwowanie
Tak upieczoną paprykę serwuj na ciepło z dodatkiem sosu czosnkowego lub ketchupu. Możesz podać również lekką sałatkę na bazie miksu sałat i oliwy z oliwek. Smacznego!