Przepis na paprykę faszerowaną piersią z kurczaka
Przepis na paprykę faszerowaną piersią z kurczaka
Papryka to bardzo smaczne i wdzięczne warzywo. Nadaje się jako dodatek do kanapek, sałatek, świetnie się ją marynuje, ale także nie traci walorów smakowych, kiedy zostanie poddana obróbce termicznej – gotowaniu, smażeniu lub pieczeniu. Dlatego też warto eksperymentować z tym warzywem, gdyż pasuje do niego wiele innych składników, a razem tworzą bardzo przyjemną kompozycję. Jeśli nie robiłaś nigdy papryki faszerowanej, to dzisiaj będziesz miała okazję. Koniecznie wypróbuj ten przepis.
Przygotowanie papryki
Będziemy faszerować całe papryki. W tym celu odetnij wierzch, tworząc jednocześnie rodzaj kapelusza, usuń wszelkie nasiona oraz białe włókna. Zrób to bardzo dokładnie.
Ugotowanie ryżu
Papryka oraz mięso z kurczaka doskonale będą się komponować z ryżem. Dwie torebki białego ryżu (200 g) ugotuj w osolonej wodzie. Czas gotowania zawsze warto sprawdzić na opakowaniu, gdyż zależy on od danego producenta i ryżu. Do miękkości ziarenka będą się gotować mniej więcej 12 – 15 minut.
Przysmażenie kurczaka
Czerwoną cebulkę pokrój drobno. Piersi z kurczaka pokrój w kostkę, nie musi być ona bardzo drobna. Następnie na patelnię wlej kilka kropel oliwy lub dobrej jakości oleju i poczekaj, aż się rozgrzeje. Potem na rozgrzany tłuszcz wrzuć pokrojoną cebulkę oraz dwa ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Smaż je około dwóch minut, co jakiś czas mieszając, a następnie wrzuć kurczaka. Smaż go tak długo, aż zobaczysz, że się rumieni i nie jest surowy. Przypraw go na patelni solą oraz pieprzem.
Sos pomidorowy
Sos pomidorowy możesz wykonać samodzielnie, gdyż to bardzo proste zadanie. Wystarczą dwie puszki pomidorów krojonych. Wrzuć je do garnuszka i dopraw suszonym oregano, solą, pieprzem oraz połową łyżeczki cukru. Następnie gotuj je przez chwilę na wolnym ogniu, aż zalewa nieco odparuje. To będzie nasz sos. Sos z pomidorów dodaj do smażącego się kurczaka. Całość wymieszaj i poduś jeszcze przez chwilę. Spróbuj, czy całość jest wystarczająco doprawiona. Następnie zdejmij patelnię z ognia i dodaj do kurczaka z sosem oraz ugotowany ryż. Farsz do papryk jest gotowy.
Faszerowanie
Każdą paprykę wysmaruj w środku (zwłaszcza jej dno) kroplą oliwy z oliwek. Następnie nałóż do niej farsz, a całość posyp żółtym serem. Jeśli papryka nie będzie chciała stać, zetnij delikatnie jej spód, uważając, aby nie zrobić dziury w dnie.
Pieczenie
Rozgrzej piekarnik do 175°C. Papryki ułóż na blasze lub w naczyniu żaroodpornym. Zanim włożysz je do piekarnika, wlej do blaszki/naczynia odrobinę wody, tak aby woda zakrywała całe dno. Zakryj paprykę jej kapeluszem. Papryki powinny się piec około 25 – 35 minut, w zależności od ich wielkości. Kiedy zobaczysz, że są już bardzo pomarszczone, to znak, że są gotowe do zjedzenia. Smacznego!