Pomysły na paprykę faszerowaną z grilla
Pomysły na paprykę faszerowaną z grilla
Papryka faszerowana jest niezwykle dobrą potrawą, którą często serwuje się na obiad. Sama papryka jest również chętnie przysmażana na grillu. Jednak niewiele osób zdaje sobie sprawę, że można ją grillować również z farszem. Staje się wówczas jeszcze lepsza niż z patelni, z garnka lub z piekarnika. Oto kilka pomysłów na jej przygotowanie.
Papryka z cukinią
Czerwona papryka bardzo dobrze smakuje z farszem wykonanym z innych warzyw. Do przygotowania takiej potrawy potrzebne są następujące składniki:
* 6 sztuk papryki czerwonej,
* 1 cukinia,
* 2 duże pomidory,
* 1 natka pietruszki,
* 1 pęczek koperku,
* 10 dag żółtego sera,
* zioła prowansalskie,
* pieprz,
* sól,
* masło.
Papryki umyć i przekroić wzdłuż na 2 równe części. Oczyścić z ziaren, umyć wnętrze, po czym natrzeć każdą połówkę masłem. Owinąć każdą w folię aluminiową, ale bez zakrywania góry. Pozostałe składniki posiekać, wymieszać w misce, a następnie napełniać papryki. Grillować, aż ser w farszu całkowicie się roztopi.Papryka z pieczarkami
Kolejny ciekawy przepis na paprykę z grilla z farszem wymaga użycia pieczarek. Poza nimi niezbędne są następujące elementy:
* 2 papryki czerwone,
* 2 papryki żółte,
* 100 g masła,
* 200 g pieczarek,
* 2 cebule,
* 1/2 natki pietruszki,
* pieprz,
* sól.
Pieczarki oczyścić i pokroić na kawałki. Cebulę obrać z łupinki i posiekać. Na patelni roztopić masło, wrzucić cebulę i zeszklić ją. Dodać pieczarki. Smażyć przez 5 minut. Paprykę przekroić na pół i pozbyć się gniazd nasiennych. Nadziać środek pieczarkami z cebulą oraz przyprawami. Grillować 10 – 15 minut.Papryka z twarogiem
Ser to idealny dodatek do dań z grilla. Niekoniecznie tylko ser żółty, ale również inne jego rodzaje. Faszerowana papryka jest tego doskonałym przykładem. Do jej przyrządzenia trzeba przygotować:
* 4 papryki żółte,
* 2 pomidory,
* 30 dag sera białego,
* 3 łyżki jogurtu,
* 1 cebulę,
* pieprz,
* sól,
* tymianek.
Pomidora i papryki umyć. Pomidory pokroić w ósemki. Papryki przekroić na połówki i usunąć gniazda nasienne. W misce zgnieść twaróg z jogurtem, przyprawami i posiekaną cebulą. Nakładać farsz do papryk, przekładając go kawałkami pomidorów. Smażyć na rozgrzanym grillu 10 – 15 minut. Przed podaniem posypać tymiankiem albo bazylią.