Przepis na kurczaka pieczonego w tymianku i cytrynie
Przepis na kurczaka pieczonego w tymianku i cytrynie
Tymianek kojarzy nam się głównie z Francją – i słusznie, gdyż to właśnie z rejonów krajów śródziemnomorskich pochodzi to wspaniałe zioło. Ma on przede wszystkim działanie przeciwzapalne i dlatego chętnie wykorzystuje się go w medycynie oraz ziołolecznictwie, jako środek do przemywania lub przepłukiwania ran, gdyż potrafi je skutecznie odkazić. Ze względu na to działanie, często używa się go przy walce z trądzikiem. Nie można jednak zapomnieć, iż dzięki swojemu charakterystycznemu aromatowi, tymianek jest chętnie wykorzystywany jako przyprawa w kuchni. Ten przepis pokaże, jak go wykorzystywać w duecie z cytryną – takie połączenie jako dodatek do pieczonego kurczaka rozsławiła popularna kucharka, Nigella Lawson. Koniecznie wypróbuj poniżej podaną recepturę i zaskocz rodzinę soczystym i delikatnym mięsem drobiowym w połączeniu z intensywnymi aromatami.
Przygotowanie kurczaka
Do tej potrawy możesz użyć całego kurczaka lub też kurczaka pokrojonego w części albo na przykład tylko udka. Poniżej podany przepis będzie dotyczył kawałków kurczaka. Umyj całego kurczaka, a następnie pokrój go, tworząc w ten sposób porcje. Jeśli chcesz, możesz zdjąć z niego skórę – będzie wówczas bardziej dietetyczny.
Marynata
Wlej oliwę z oliwek do dużej miski, a następnie dodaj suszony tymianek oraz dwa ząbki czosnku rozdrobnione lub przeciśnięte przez praskę. Każdą część kurczaka dokładnie wysmaruj tą marynatą. Pozostaw go na około dwie godziny (możesz od razu przejść do pieczenia, bez marynowania przez dwie godziny).
Układanie na blaszce
Na dużej blaszce ułóż zamarynowanego kurczaka. Możesz go jeszcze nieco podlać oliwą z oliwek (1 – 2 łyżki). Następnie pomiędzy kawałki mięsa włóż nieobrany czosnek oraz kawałki lub plastry cytryny (nie obieraj jej, ale przed użyciem bardzo dobrze wyczyść). Oprósz mięso pieprzem i solą. Na kurczaka zaś połóż świeże gałązki tymianku i całość podlej winem (1/3 szklanki).
Pieczenie
Nastaw piekarnik na 160°C bez termoobiegu. Kiedy piekarnik będzie dobrze nagrzany, włóż blachę z kurczakiem przykrytą folią aluminiową. Kurczak powinien się piec około 90 minut, ale pamiętaj, żeby zdjąć folię na około 15 – 20 minut przed końcem pieczenia – wtedy skórka zrobi się chrupka.
Serwowanie
Kurczaka podawaj w towarzystwie pieczonych pomidorów, pieczonych ziemniaków lub też lekkiej sałatki. To idealne danie na każde przyjęcie. Smacznego!