Smaczne szaszłyki drobiowe z cebulą i papryką – jak je przyrządzić?
Smaczne szaszłyki drobiowe z cebulą i papryką – jak je przyrządzić?
Sezon grillowy w pełni, a to oznacza, że czas przygotowywać ciekawe dania z rusztu. Jednym z najlepszych i najwygodniejszych do jedzenia są szaszłyki drobiowe z warzywnymi dodatkami. Jeżeli nie wiesz, jakich składników użyć, z chęcią podpowiemy. Wystarczy, że przeczytasz poniższy artykuł.
Jakich składników potrzeba?
Wykonanie szaszłyków z kurczaka oraz papryki jest proste, jeśli wcześniej zbierze się niezbędne do tego składniki, w tym:
* 2 piersi kurczaka,
* 1 paprykę żółtą,
* 1 paprykę czerwoną,
* 1 cebulę,
* 2 łyżki przyprawy do grilla,
* 4 łyżki oleju.
Krok pierwszy
Piersi z kurczaka dokładnie umyć i oczyścić ze zbędnych błonek i naleciałości. Pokroić w kwadraty, doprawiając przyprawami oraz olejem. Najlepiej włożyć mięso i dodatki do miski i wymieszać. Cebulę pozbawić łupinki, po czym pokroić ją w plasterki. Zamiast zwykłej cebuli można użyć czerwonej, szaszłyki będą równie smaczne.
Krok drugi
Papryki umyć. Obie przekroić na pół, pozbawiając je gniazd nasiennych, a następnie pokroić na paski. Uzyskane paski przekrawać jeszcze na mniejsze części, najlepiej zbliżone do kwadratów. Tak przygotowane składniki zacząć nabijać na patyczki do szaszłyków, zaczynając od kurczaka. Następnie nabijać paprykę, cebulę, znów kurczaka, aż do wykorzystania wszystkich składników.
Krok trzeci
Polać całe szaszłyki dodatkowo odrobiną oleju, jeszcze raz oprószyć je przyprawami, po czym kłaść wszystkie na rozgrzanym ruszcie grilla. Piec aż do momentu, kiedy mięso będzie dobrze przypieczone, czyli 25 – 30 minut. Od czasu do czasu obracać.Szaszłyki dobrze smakują zarówno z dodatkami w postaci surówki i chleba, jak i z sosami o różnych smakach: pomidorowym, czosnkowym, jogurtowym. Smacznego!