Jak przygotować wołowinę z dynią na obiad?
Jak przygotować wołowinę z dynią na obiad?
Dynia to dodatek nie tylko do lekkich dań, do sałatek i ciast, ale także do mięsa. Razem z nim tworzy niezapomniane kompozycje smakowe. Jeśli szukasz czegoś wyjątkowego na spotkanie z przyjaciółmi, a chcesz zaspokoić ich głód, zrób wołowinę z dynią. Ciepłe mięso połączone z pomarańczowymi kawałkami będzie świetnie prezentować się na talerzach i jeszcze lepiej smakować.
Niezbędne składniki spożywcze
Z dyni można z powodzeniem zrobić smaczne danie obiadowe, do przygotowania którego potrzebne są następujące składniki:
* 1 kg wołowiny bez kości,
* 1 plaster dyni o wielkości 15 cm,
* 2 ząbki czosnku,
* 2 cebule,
* 1 łyżka masła,
* 2 łyżeczki imbiru mielonego,
* 1/2 łyżeczki kurkumy,
* 1/4 łyżeczki pieprzu,
* 2 szklanki bulionu.
Pierwszy krok
Mięso przemyć wodą i pokroić w kostkę. Tak samo postąpić z dynią, krojąc ją na kawałki o wielkości 2,5 cm. Dynię odsunąć na bok i przygotować brytfankę o grubym dnie. Roztopić w niej masło, a następnie wrzucić mięso. Podsmażać je na dużym ogniu, żeby z każdej strony zarumieniło się równomiernie. W czasie kiedy mięso będzie się podsmażało, pokroić cebulę pozbawioną łupinki na cienkie plasterki.
Drugi krok
Podsmażone mięso wyjąć z brytfanny i włożyć zamiast nieco cebulę, kurkumę, imbir, pieprz. Wszystko smażyć dokładnie, aż cebula zmieni delikatnie kolor, a przyprawy zaczną wydzielać apetyczny aromat. Najlepiej sprawdzać, czy cebula dodatkowo zmiękła, co będzie wyznacznikiem do dalszego działania.
Trzeci krok
Do garnka wlać bulion i doprowadzić go do wrzenia. Dodać zmiażdżony w prasce czosnek, sól, kawałki dyni oraz mięso. Przykryć brytfannę pokrywką i wstawić ją do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika. Pozostawić ma 1,5 – 2 godziny, aż do momentu, kiedy mięso dobrze zmięknie, a dynia rozpadnie się, tworząc gęsty, oblekający mięso sos. Podawać od razu po przygotowaniu z chlebem albo z ryżem.