Jak przyrządzić gyros warzywny?
Jak przyrządzić gyros warzywny?
Istnieje wiele odmian gyrosu, zarówno na ciepło, jak i jako sałatka do podjadania w na śniadanie i kolację. Żeby gyros stał się sycącym posiłkiem, najlepiej przygotować go w wersji ciepłej, a żeby stał się jednocześnie zdrowy, dobrze jest dodać warzywa. Uzyskuje się wówczas zachwycające danie, którego konsumpcja staje się przyjemnością. W poniższym artykule proponujemy sprawdzoną, smaczną recepturę.
Potrzebne składniki spożywcze
Podstawą przygotowania dobrego dania są świeże i dobrej jakości składniki spożywcze, wśród których muszą znaleźć się:
* 1 kg polędwicy,
* 2 pomidory,
* 2 cebule,
* 1 papryka zielona,
* 3/4 szklanki oliwy,
* 1 łyżeczka soli,
* 1 łyżeczka kolendry,
* 1 łyżeczka chili,
* 2 łyżeczki majeranku,
* 2 łyżeczki kminku mielonego,
* 4 łyżeczki oregano suszonego.Krok pierwszy
Całe mięso należy dokładnie umyć pod zimną wodą, oczyścić z ewentualnych zbędnych elementów i podzielić na kawałki, najlepiej zbliżone kształtem do kwadratów. Przełożyć do pojemnika plastikowego, posiadającego przykrywkę.Cebule obrać z łupinki. Posiekać na mniejsze kawałki, np. na piórka, po czym dodać do polędwicy.
Krok drugi
Paprykę również dokładnie umyć. Przekroić na pół i wydrążyć gniazdo nasienne. Pokroić paprykę w paseczki i również dodać do mięsa.Pomidory sparzyć gorącą wodą i obrać ze skórki. Dzięki wodzie łatwo odejdzie od warzywa. Również pomidory pokroić na kawałki, dodać do pozostałych składników.
Krok trzeci
Mięso z warzywami posypać wszystkimi przygotowanymi przyprawami. Wymieszać dokładnie łyżką, znów wymieszać. Wlać olej i jeszcze raz wszystko zamieszać. Zamknąć pojemniczek, po czym wstawić go do lodówki na 3 – 4 godziny.Po upływie wymaganego czasu wyjąć pojemnik z lodówki i smażyć mięso oraz warzywa na rozgrzanej, posmarowanej delikatnie oliwą, patelni. Zarumienione, gorące danie podawać z ryżem, ziemniakami albo świeżym pieczywem. Smacznego!