Jak przyrządzić gyros warzywny?

Opiekun artykułu: ajstii
Advertising
Jak przyrządzić gyros warzywny?

Jak przyrządzić gyros warzywny?

Istnieje wiele odmian gyrosu, zarówno na ciepło, jak i jako sałatka do podjadania w na śniadanie i kolację. Żeby gyros stał się sycącym posiłkiem, najlepiej przygotować go w wersji ciepłej, a żeby stał się jednocześnie zdrowy, dobrze jest dodać warzywa. Uzyskuje się wówczas zachwycające danie, którego konsumpcja staje się przyjemnością. W poniższym artykule proponujemy sprawdzoną, smaczną recepturę.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki spożywcze

    Potrzebne składniki spożywcze

    Podstawą przygotowania dobrego dania są świeże i dobrej jakości składniki spożywcze, wśród których muszą znaleźć się:
    * 1 kg polędwicy,
    * 2 pomidory,
    * 2 cebule,
    * 1 papryka zielona,
    * 3/4 szklanki oliwy,
    * 1 łyżeczka soli,
    * 1 łyżeczka kolendry,
    * 1 łyżeczka chili,
    * 2 łyżeczki majeranku,
    * 2 łyżeczki kminku mielonego,
    * 4 łyżeczki oregano suszonego.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Całe mięso należy dokładnie umyć pod zimną wodą, oczyścić z ewentualnych zbędnych elementów i podzielić na kawałki, najlepiej zbliżone kształtem do kwadratów. Przełożyć do pojemnika plastikowego, posiadającego przykrywkę.Cebule obrać z łupinki. Posiekać na mniejsze kawałki, np. na piórka, po czym dodać do polędwicy.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Paprykę również dokładnie umyć. Przekroić na pół i wydrążyć gniazdo nasienne. Pokroić paprykę w paseczki i również dodać do mięsa.Pomidory sparzyć gorącą wodą i obrać ze skórki. Dzięki wodzie łatwo odejdzie od warzywa. Również pomidory pokroić na kawałki, dodać do pozostałych składników.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Mięso z warzywami posypać wszystkimi przygotowanymi przyprawami. Wymieszać dokładnie łyżką, znów wymieszać. Wlać olej i jeszcze raz wszystko zamieszać. Zamknąć pojemniczek, po czym wstawić go do lodówki na 3 – 4 godziny.Po upływie wymaganego czasu wyjąć pojemnik z lodówki i smażyć mięso oraz warzywa na rozgrzanej, posmarowanej delikatnie oliwą, patelni. Zarumienione, gorące danie podawać z ryżem, ziemniakami albo świeżym pieczywem. Smacznego!