Przepis na ziołowe zrazy z kurczaka
Przepis na ziołowe zrazy z kurczaka
Zrazy, czy inaczej „zawijańce”, to bardzo dobry pomysł na rodzinny niedzielny obiad. Robi się je dłużej niż zwykłe kotlety schabowe, ale i tak nie są bardzo czasochłonne, więc warto je przygotować, kiedy ma się wolny dzień. Będą one z pewnością urozmaiceniem zwykłych potraw podawanych w ciągu tygodnia. Zazwyczaj zrazy robi się z mięsa wieprzowego, ale można je zamienić na drób, zwłaszcza jeśli w domu są małe dzieci, które zazwyczaj przepadają za piersiami z kurczaka.
Przygotowanie kurczaka
W pierwszej kolejności zajmij się piersiami z kurczaka. Pokrój je na większe płaty, które będziesz mogła nieco rozbić. Pamiętaj, że mięso drobiowe jest delikatniejsze niż wieprzowina i nie powinnaś go rozbijać bardzo mocno – zrób to delikatnie i przed użyciem tłuczka owiń każdą sztukę mięsa w foliowy woreczek.
Przygotowanie masy jajecznej
Następnie przygotuj masę jajeczną, w której będziesz moczyć kurczaka. Cztery jajka roztrzep z solą oraz pieprzem i mlekiem. Mieszaj aż do uzyskania jednolitej masy.
Zawijanie
Na każdy kawałek kurczaka połóż około dwóch łyżek masła czosnkowego. Następnie płat drobiowy zawiń tak, aby nie pozostawić żadnych otworów. Jeśli chcesz, możesz wspomóc się wykałaczkami.
Smażenie
Zawinięte piersi z kurczaka z masłem ziołowym dokładnie zamocz w masie jajecznej, a następnie w panierce składającej się z bułki tartej oraz mąki pszennej (w proporcji 2:1). Tak przygotowane kładź na głęboki i dobrze rozgrzany tłuszcz.
Serwowanie
Usmażone piersi z kurczaka możesz podawać z ziemniakami oraz świeżymi surówkami warzywnymi czy mizerią. Smacznego!