Jak ugotować tradycyjny polski bigos?
Jak ugotować tradycyjny polski bigos?
Bigos jest typowym daniem jednogarnkowym. Dania te są o tyle wygodne, że można je przygotować dużo wcześniej przed podaniem, odgrzać i cieszyć się ich wybornym smakiem. Bigos to reprezentant naszej polskiej kuchni. Każda szanowana gospodyni musi umieć go przyrządzić. Jest to potrawa, którą przyrządzamy za każdym razem lepiej, gdyż doświadczenie czyni je coraz smaczniejszym daniem wychodzącym spod naszych rąk. Podaję przepis na pyszny bigos dla 6 osób.
Bigos to danie, które najlepiej smakuje na drugi, trzeci dzień po przyrządzeniu. Dzieje się tak dlatego, że wszystkie składniki bigosu muszą wzajemnie przejść swoim aromatem i smakiem. Bezmięsny bigos jest typowym daniem wigilijnym. Jeżeli pozostanie Ci po kolacji wigilijnej, możesz dołożyć do niego mięso, które uprzednio musisz przesmażyć i po chwili masz tradycyjny bigos. Dokładając do bigosu pomidorów, czynimy go daniem o całkowicie innym smaku, również wybornym.
Do bigosu możesz dodać różnego rodzaju mięsa. Im większa jest ich rozmaitość, tym jest lepszy.
Przygotowanie produktów
Grzyby i śliwki namocz osobno. Grzyby zagotuj. Białą kapustę poszatkuj. Kapustę kiszoną odciśnij. Mięso pokrój w kostkę. Cebulę pokrój w plasterki.
Smażenie
Na tłuszczu zrumień cebulę, a następnie mięso.
Garnek z kapustą
Do dużego garnka włóż dwa rodzaje kapusty, grzyby pokrojone w paski razem z wywarem i mięso. Dodaj liść laurowy, ziarna pieprzu i ziela angielskiego oraz śliwki. Produkty zalej 1/2 l wody i gotuj, aż mięso będzie miękkie. Do garnka włóż kiełbasę pokrojoną w kostkę i wlej wino. Bigos gotuj jeszcze około 15 minut aż do wyparowania alkoholu.