Aromatyczny kurczak grillowany z czosnkiem – jak go przyrządzić?

Opiekun artykułu: tck
Advertising
Aromatyczny kurczak grillowany z czosnkiem – jak go przyrządzić?

Aromatyczny kurczak grillowany z czosnkiem – jak go przyrządzić?

Kurczak to jedno z najchętniej wybieranych mięs na grilla. Jego zaletą jest nie tylko szybkość pieczenia, lecz również możliwość przyrządzenia na różne sposoby. Jednym z ciekawszych jest kurczak z czosnkiem, szczególnie polecany wszystkim, którzy uwielbiają czosnkowy smak. Oto przepis.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne produkty spożywcze

    Potrzebne produkty spożywcze

    Świeże składniki to podstawa przyrządzenia dobrej potrawy z grilla. W przypadku przyrządzania kurczaka z czosnkiem potrzebne będą do tego:
    * 0,5 kg piersi z kurczaka,
    * 1/4 łyżeczki papryki mielonej,
    * 1/4 łyżeczki pieprzu,
    * 1/4 szklanki oliwy,
    * 1 cytryna,
    * 8 gałązek rozmarynu,
    * 10 ząbków czosnku,
    * sól.

  • Pierwszy krok

    Czosnek obrać z łupinek, a następnie posiekać na małe kawałki. Lepiej nie przeciskać przez praskę, ponieważ będzie miał zbyt drobną konsystencję, co spowoduje, że zmieni się w papkę. Cytrynę sparzyć gorącą wodą. Skórkę zatrzeć na tarce o drobnych oczkach, a z reszty wycisnąć sok.

  • Drugi krok

    Drugi krok

    Kurczaka umyć i oczyścić z ewentualnych chrząstek i błonek. Włożyć do plastikowego woreczka, najlepiej takiego, który da się wygodnie zamknąć. Wlać oliwę, dodać posiekany czosnek, rozmaryn, sól, paprykę, sok i skórkę cytrynową. Zamknąć woreczek i potrząsnąć całością tak, żeby kurczak wymieszał się z pozostałymi składnikami.

  • Trzeci krok

    Trzeci krok

    Woreczek z kurczakiem włożyć do lodówki na 1 – 4 godziny. Nie powinno się trzymać kurczaka w marynacie dłużej, gdyż to doprowadzi do stwardnienia mięsa. Po wyjęciu woreczka potrząsnąć nim jeszcze raz, a następnie wyjąć mięso. Gałązki rozmarynu, które przyczepiły się do mięsa, należy usunąć. Mogą palić się w trakcie smażenia.

  • Czwarty krok

    Czwarty krok

    Grillować kurczaka 6 – 8 minut z każdej strony na mocno rozgrzanym ruszcie. Powinien przyjąć złocisty kolor. Po usmażeniu wszystkich kawałków poczekać 3 – 5 minut i dopiero wtedy podawać. Można dodać do kurczaka chleb albo sałatkę jarzynową.