Przepis na wytrawne sakiewki z ciasta francuskiego

Opiekun artykułu: annarybnik
Poziom trudności: Łatwe , Wymagany czas: 50 min.
Advertising
Przepis na wytrawne sakiewki z ciasta francuskiego

Przepis na wytrawne sakiewki z ciasta francuskiego

Ciasto francuskie to najpopularniejsze mrożone, gotowe do użycia ciasto, które wykorzystujemy w naszych polskich kuchniach i ma u nas długoletnią tradycję, gdyż używano go już kilka wieków temu. Po upieczeniu jest ono bardzo smaczne, chrupkie, choć nieco maślane, ale niestety niezbyt zdrowe, gdyż bogate w tłuszcze i kaloryczne. Jednak od czasu do czasu na pewno nam nie zaszkodzi, gdy zjemy jego kawałek. Ciasto francuskie można podawać na słodko, na przykład z połową brzoskwini czy truskawkami jako formę drożdżówki, ale również na słono, zawijając w nie piersi z kurczaka albo inne smakołyki. Poniżej znajdziesz przepis na szybką i prostą przystawkę wytrawną, która możesz podać na domówce lub też potraktować ją jako formę drugiego śniadania czy kolacji. Przekonasz się po raz kolejny, że szpinak oraz ser feta to duet idealny.

Advertising
Advertising
Czego potrzebujesz:

1 arkusz ciasta francuskiego

200 g sera feta

500 g szpinaku mrożonego

5 – 6 pomidorów suszonych odsączonych z zalewy

1 duże jajko

mąka do posypania

3 ząbki czosnku

pieprz

1 arkusz ciasta francuskiego 200 g sera feta 500 g szpinaku mrożonego 5 – 6 pomidorów suszonych odsączonych z zalewy 1 duże jajko mąka do posypania 3 ząbki czosnku pieprz
  • Przygotowanie szpinaku

    Do tego przepisu nie potrzebujesz świeżego szpinaku, choć oczywiście jeśli go masz, to możesz użyć. Poniżej znajdziesz instrukcję, jak postępować w przypadku tego mrożonego.Mrożony szpinak wyjmij z opakowania i przełóż na durszlak. Pozwól mu swobodnie rozmrozić się i ociec z wody. Pod koniec możesz wziąć szpinak w czyste dłonie, a następnie delikatnie wycisnąć go z nadmiaru wody.

  • Przygotowanie pozostałych składników

    Trzy ząbki czosnku obierz i odłóż. Fetę odsącz z zalewy i jeśli jest w całości, pokrój ją za pomocą nitki na małe kosteczki. Pomidory suszone odsącz z zalewy i pokrój w drobną kostkę.

  • Przygotowanie nadzienia

    Na rozgrzaną patelnię z nieprzywieralnym dnem wrzuć szpinak. Podsmażaj go minutę, a potem dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażaj jeszcze przez kilka minut, często mieszając, a następnie dopraw szpinak pieprzem i zdejmij go z ognia. Szpinak z czosnkiem przerzuć do miski.Po kilku minutach, kiedy szpinak już nieco przestygnie (nie powinien być bardzo ciepły), dorzuć pomidory suszone oraz fetę. Całość delikatnie wymieszaj. Nadzienie gotowe.

  • Przygotowanie ciasta francuskiego

    Ciasto francuskie wyłóż na stół lekko oprószony mąką. Samo ciasto również bardzo delikatnie oprócz. Następnie podziel je na kwadraty o długości boku około 5 – 6 centymetrów. Potem nakładaj po łyżce lub nieco więcej nadzienia i zrób sakiewki, sklejając przeciwległe boki ze sobą. Aby podtrzymać efekt sklejenia, posmaruj każdą sakiewkę rozkłóconym jajkiem.

  • Pieczenie

    Pieczenie

    Sakiewki z ciasta francuskiego piecz na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez około 15 – 20 minut w temperaturze 200° C. Powinny być one zarumienione.Sakiewki serwuj solo lub też z lekką sałatką. Smacznego!