Przepis na filety drobiowe pod pierzynką z żółtego sera

Opiekun artykułu: aniaf
Poziom trudności: Łatwe , Wymagany czas: 1 godz.
Advertising
Przepis na filety drobiowe pod pierzynką z żółtego sera

Przepis na filety drobiowe pod pierzynką z żółtego sera

Piersi z kurczaka są zdecydowanie jednym z najchętniej przygotowanych mięs w Polsce. Jest to świetna alternatywa dla osób, które nie przepadają za równie popularną na naszych stołach wieprzowiną, a które na wołowinę pozwalają sobie tylko od czasu do czasu. Piersi z kurczaka są w porównaniu z tymi rodzajami mięs chudsze, bardziej delikatne w smaku, o wiele szybsze w obróbce i nie trzeba im wiele, oprócz odrobiny soli oraz pieprzu. Dodatkowo, co jest wielkim plusem dla wszystkich mam wszelkich małych niejadków, piersi z kurczaka są chyba najbardziej tolerowane przez dzieci, które zdecydowanie wolą zjeść kurczaka niż świnkę w panierce, przy czym niekoniecznie chcą wiedzieć, że to wcześniej było żywe zwierzę. Poniżej znajdziesz prosty przepis na filety drobiowe pod pierzynką z żółtego sera. Będzie to świetna modyfikacja znanego wszystkim obiadu.

Advertising
Advertising
Czego potrzebujesz:

1 podwójna pierś z kurczaka

300 g pieczarek

200 g żółtego sera

1 duże lub 2 małe jajka

bułka tarta lub mąka do obtoczenia

1 mała cebula

120 ml śmietany 18% (kwaśnej)

sól i pieprz

1 podwójna pierś z kurczaka 300 g pieczarek 200 g żółtego sera 1 duże lub 2 małe jajka bułka tarta lub mąka do obtoczenia 1 mała cebula 120 ml śmietany 18% (kwaśnej) sól i pieprz
  • Przygotowanie piersi

    Weź jedną podwójną pierś drobiową i oczyść ją ze wszystkich błonek oraz pozostałości kostnych. Następnie podziel każdą z piersi na trzy-cztery kawałki, w zależności od tego, ile i jak dużych porcji chcesz uzyskać. Następnie weź tłuczek oraz torebkę foliową. Wkładaj po kolei do woreczka po jednym kawałku piersi i bardzo delikatnie uderzaj w nie tłuczkiem, żeby rozbić je podobnie jak kotlety schabowe. Uważaj jednak, gdyż mięso drobiowe jest o wiele bardziej podatne na takie uderzanie.

  • Panierowanie i smażenie

    Następnie każdy rozbity kotlet z kurczaka dopraw z obu stron solą oraz pieprzem. Do głębokiego talerza wbij jedno duże lub dwa mniejsze jajka. Dopraw je także solą oraz pieprzem. Następnie każdy filet panieruj najpierw w jajku, a potem w mące lub bułce tartej (jak wolisz). Jeśli lubisz grubsze panierki, powtórz czynność panierowania dwukrotnie. Na patelni rozgrzej cienką warstwę oleju. Włóż filety na rozgrzany tłuszcz i smaż je przez kilka minut z obu stron. Następnie przełóż na talerz lub półmisek wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć nadmiar oleju.

  • Przygotowanie farszu

    Przygotowanie farszu

    Na patelni rozgrzej jedną łyżkę oliwy lub oleju. Na rozgrzany tłuszcz wrzuć pokrojoną w kostkę małą cebulkę. Podsmażaj przez około dwie – trzy minuty, aż się zeszkli. Następnie dorzuć do cebuli pokrojone w kostkę pieczarki i dalej podsmażaj. Pieczarki dopraw solą i pieprzem, a one puszczą wodę. Poczekaj, aż odparuje i następnie dodaj śmietanę 18%. Wymieszaj wszystko razem, poczekaj, aż się zagotuje i wyłącz. Dopraw do smaku, jeśli trzeba.

  • Pieczenie

    Pieczenie

    Piekarnik z funkcją termoobiegu rozgrzej do 180°C. Filety z kurczaka porozkładaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdy filet wyłóż po łyżce (lub trochę więcej) farszu i obficie posyp startym żółtym serem. Zapiekaj przez około 15 minut i gotowe. Smacznego!