Jak zrobić wielkanocną pieczeń z indyka?

Opiekun artykułu: marekk
Advertising
Jak zrobić wielkanocną pieczeń z indyka?

Jak zrobić wielkanocną pieczeń z indyka?

Święta wielkanocne to nie tylko jajka i tradycyjna zupa, lecz również liczne wędliny. Wiele z serwowanych na stole mięsnych przysmaków jest przygotowywanych tylko w tym okresie, dlatego warto je zajadać.Jeśli ma się ochotę na coś lekkiego, smacznego, a do tego dobrze komponującego się z potrawami świątecznymi, to znak, że warto przygotować pieczeń z indyka.

Advertising
Advertising
  • Jakie składniki są potrzebne?

    Jakie składniki są potrzebne?

    Przed rozpoczęciem przyrządzania potrawy konieczne jest zakupienie świeżych składników spożywczych. Wśród nich muszą znaleźć się:
    * 2 kg piersi z indyka,
    * 3 łyżki masła,
    * 2 łyżeczki rozmarynu,
    * 1 łyżeczka papryki mielonej,
    * 3 ząbki czosnku,
    * pieprz,
    * sól.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Pierś z indyka bardzo dokładnie umyć. Jeśli posiada jakieś niedoskonałości – błonki, przypadkowe chrząstki – usunąć je.

    Czosnek obrać z łupinek, zmiażdżyć w prasce, zmieszać z solą i pieprzem w małej miseczce, po czym uzyskaną papką dokładnie natrzeć mięso. Włożyć je do lodówki na 1 godzinę.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Piekarnik ustawić na temperaturę 180 stopni Celsjusza. Indyka wyjąć z lodówki. Na patelni rozpuścić masło i podsmażyć na nim mięso, posypując je rozmarynem oraz papryką mieloną. Można dodać również odrobinę tymianku.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Przysmażone delikatnie mięso położyć na posmarowanej oliwą blasze i wsunąć do piekarnika. Piec przez 1,5 godziny, aż będzie całkowicie upieczone oraz aromatyczne. Studzić przez kolejną godzinę.Pieczeń z indyka doskonale smakuje z pieczywem, jak również z chrzanem i innymi sosami znajdującymi się na świątecznym stole.