Jak zrobić wielkanocną pieczeń z indyka?
Jak zrobić wielkanocną pieczeń z indyka?
Święta wielkanocne to nie tylko jajka i tradycyjna zupa, lecz również liczne wędliny. Wiele z serwowanych na stole mięsnych przysmaków jest przygotowywanych tylko w tym okresie, dlatego warto je zajadać.Jeśli ma się ochotę na coś lekkiego, smacznego, a do tego dobrze komponującego się z potrawami świątecznymi, to znak, że warto przygotować pieczeń z indyka.
Jakie składniki są potrzebne?
Przed rozpoczęciem przyrządzania potrawy konieczne jest zakupienie świeżych składników spożywczych. Wśród nich muszą znaleźć się:
* 2 kg piersi z indyka,
* 3 łyżki masła,
* 2 łyżeczki rozmarynu,
* 1 łyżeczka papryki mielonej,
* 3 ząbki czosnku,
* pieprz,
* sól.Krok pierwszy
Pierś z indyka bardzo dokładnie umyć. Jeśli posiada jakieś niedoskonałości – błonki, przypadkowe chrząstki – usunąć je.
Czosnek obrać z łupinek, zmiażdżyć w prasce, zmieszać z solą i pieprzem w małej miseczce, po czym uzyskaną papką dokładnie natrzeć mięso. Włożyć je do lodówki na 1 godzinę.
Krok drugi
Piekarnik ustawić na temperaturę 180 stopni Celsjusza. Indyka wyjąć z lodówki. Na patelni rozpuścić masło i podsmażyć na nim mięso, posypując je rozmarynem oraz papryką mieloną. Można dodać również odrobinę tymianku.
Krok trzeci
Przysmażone delikatnie mięso położyć na posmarowanej oliwą blasze i wsunąć do piekarnika. Piec przez 1,5 godziny, aż będzie całkowicie upieczone oraz aromatyczne. Studzić przez kolejną godzinę.Pieczeń z indyka doskonale smakuje z pieczywem, jak również z chrzanem i innymi sosami znajdującymi się na świątecznym stole.