Przepis na kotlety mielone z mięsa drobiowego
Przepis na kotlety mielone z mięsa drobiowego
Kotlety mielone kojarzą nam się praktycznie tylko z jednym rodzajem mięsa, a mianowicie wieprzowiną. Czasami dodajemy do wieprzowiny także wołowinę, a czasem urozmaicamy nasze mielone różnymi przyprawami i dodatkami, jak chociażby ostra musztardą, serem czy pieczarkami. Nie wszyscy jednak przepadają za tymi rodzajami mięsa lub też są na diecie odchudzającej i rezygnują z nich na rzecz mniej tłustego drobiu. Również i z kurczaka da się zrobić takie mielone kotlety. Jest to świetna alternatywa na sobotni obiad, która z pewnością przypadnie do gustu tobie, a już zwłaszcza twoim dzieciom, które przecież o wiele bardziej lubią mięso kurczaka niż świnki. Przygotowanie tych kotletów jest bardzo proste i praktycznie niczym nie różni się od tych tradycyjnych.
Jeśli chcesz, by kotlety były bardziej soczyste, możesz dodać do nich trochę boczku lub tłustszego kawałka mięsa.
Przygotowanie piersi z kurczaka
Piersi z kurczaka delikatnie obmyj zimną wodą, a następnie poodcinaj od nich wszystkie błonki i pozostałości chrząstek czy kości. Następnie pokrój je na mniejsze kawałki.
Przygotowanie pozostałych składników
Jedną małą cebulę, najlepiej czerwoną, obierz i przekrój na cztery części. Ząbek czosnku również obierz. Potem jedną czerstwą już bułkę lub też dwa czy trzy kawałki czerstwego chleba namocz w mleku lub w wodzie.
Mielenie
Następnie należy zemleć mięso oraz pozostałe składniki. Podłącz maszynkę do mielenia i wkładaj do nich po kolei pokrojone mięso kurczaka, czosnek i cebulkę oraz odsączoną z mleka lub wody bułkę (ewentualnie kawałki chleba).
Przyprawianie
Kiedy masa na kotlety będzie gotowa, wbij do niej jedno jajko. Potem obficie dopraw solą oraz pieprzem, a także większą szczyptą słodkiej papryki. Jeśli chcesz, aby twoje kotlety były z jakimiś dodatkami, to także jest moment, aby je dorzucić. Bardzo dobrze w tym przypadku sprawdzają się pieczarki. Kilka pokrojonych w kostkę nada twojemu daniu fajnego smaku. Jeśli nie pieczarki, możesz dodać na przykład natkę pietruszki, wówczas kotlety będą wydawały się jeszcze bardziej lekkie.
Panierowanie i smażenie
Dłonie posyp mąką i następnie formuj kulki takie jak w przypadku kotletów z wieprzowiny. Potem każdą z tych kulek panieruj w mące lub w bułce tartej – tutaj masz całkowitą dowolność. Panierowane kotlety kładź na rozgrzany tłuszcz i przez kilka minut (3 – 4) obsmażaj je z jednej i z drugiej strony, aż będą miały złoty kolor.
Serwowanie
Kotlety mielone z kurczaka podawaj prosto z patelni. Najlepiej z pieczonymi ziemniaczkami oraz surówką. Smacznego!