Przepis na szybki obiad z warzywami, kurczakiem i ryżem
Przepis na szybki obiad z warzywami, kurczakiem i ryżem
Nie zawsze mamy dużo czasu, aby ugotować skomplikowany obiad składający się z dwóch dań, a jeszcze na dodatek z deseru. To jasne, że bywają takie dni, kiedy musimy dłużej zostać w pracy albo kiedy jesteśmy zmęczeni czy zabiegani i potem trzeba po prostu coś na szybko upichcić. Najlepiej wówczas sprawdzają się dania jedno- lub dwugarnkowe, które można przygotować w dosłownie 30 minut i które można przygotowywać między jednym a drugim naczyniem bez czekania, aż coś się ugotuje, upiecze i tak dalej. Świetnie w tym przypadku sprawdzi się potrawa na bazie ryżu, kurczaka oraz świeżych warzyw. Dobrze, gdyby z poprzedniego dnia zostało ci trochę rosołu. Sprawdź koniecznie, jak ją zrobić.
Na dwie porcje
Ugotowanie ryżu
W pierwszej kolejności trzeba wstawić do garnka ryż, aby się gotował. W tym czasie ty będziesz przygotowywać już kolejne składniki i podsmażać je.Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Może to być ryż w woreczkach, a może na sypko.
Podsmażanie kurczaka
Do przygotowywania tej potrawy będziesz potrzebowała dużej patelni, najlepiej głębokiej typu wok. Rozgrzej łyżkę oliwy z oliwek i wrzuć na gorący tłuszcz posiekaną drobno cebulę. Podsmażaj ją przez około dwie minuty, co jakiś czas mieszając, aż się zeszkli. Uważaj, aby się nie spaliła, gdyż wtedy będzie gorzka, niesmaczna i popsuje całą potrawę. Następnie dodaj do cebulki filet z kurczaka pokrojony w dość dużą kostkę i doprawiony wcześniej porządnie solą oraz pieprzem. Podsmażaj go, aż przestanie być surowy.
Dodawanie warzyw
Do kurczaka dodaj pokrojoną w drobną kostkę marchewkę, paprykę czerwoną oraz paprykę zieloną i dwa ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Wymieszaj wszystko ze sobą. Podsmażaj przez około dwie minuty, ciągle mieszając, a następnie wlej około jednej szklanki bulionu. Teraz zmniejsz ogień i pozwól się wodzie zagotować, a warzywom zmięknąć. Jeśli szklanka bulionu wyparuje, a warzywa nadal nie będą wystarczająco miękkie, to wlej go jeszcze trochę.
Dodawanie ryżu
Kiedy warzywa będą już miękkie, dodaj do nich ugotowany ryż (może być nieco al dente). Wymieszaj całą potrawę i podlej jeszcze odrobiną bulionu. Pozwól ryżowi przejść smakiem bulionu oraz warzyw. Danie podawaj ciepłe, w głębokich talerzach. Na wierzchu posyp świeżą natką z pietruszki lub kolendrą. Smacznego!