Przepis na szybki obiad z warzywami, kurczakiem i ryżem

Opiekun artykułu: juzza
Poziom trudności: Łatwe , Wymagany czas: 35 min.
Advertising
Przepis na szybki obiad z warzywami, kurczakiem i ryżem

Przepis na szybki obiad z warzywami, kurczakiem i ryżem

Nie zawsze mamy dużo czasu, aby ugotować skomplikowany obiad składający się z dwóch dań, a jeszcze na dodatek z deseru. To jasne, że bywają takie dni, kiedy musimy dłużej zostać w pracy albo kiedy jesteśmy zmęczeni czy zabiegani i potem trzeba po prostu coś na szybko upichcić. Najlepiej wówczas sprawdzają się dania jedno- lub dwugarnkowe, które można przygotować w dosłownie 30 minut i które można przygotowywać między jednym a drugim naczyniem bez czekania, aż coś się ugotuje, upiecze i tak dalej. Świetnie w tym przypadku sprawdzi się potrawa na bazie ryżu, kurczaka oraz świeżych warzyw. Dobrze, gdyby z poprzedniego dnia zostało ci trochę rosołu. Sprawdź koniecznie, jak ją zrobić.

Advertising
Advertising
Czego potrzebujesz:

Na dwie porcje

100 g ryżu (przed ugotowaniem)

150 g piersi z kurczaka

½ papryki czerwonej

½ papryki zielonej

2 małe marchewki

1 mała cebula

1 ząbki czosnku

około 2 szklanek bulionu

sól i pieprz

natka pietruszki lub kolendra do posypania

Na dwie porcje 100 g ryżu (przed ugotowaniem) 150 g piersi z kurczaka ½ papryki czerwonej ½ papryki zielonej 2 małe marchewki 1 mała cebula 1 ząbki czosnku około 2 szklanek bulionu sól i pieprz natka pietruszki lub kolendra do posypania
  • Ugotowanie ryżu

    W pierwszej kolejności trzeba wstawić do garnka ryż, aby się gotował. W tym czasie ty będziesz przygotowywać już kolejne składniki i podsmażać je.Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Może to być ryż w woreczkach, a może na sypko.

  • Podsmażanie kurczaka

    Do przygotowywania tej potrawy będziesz potrzebowała dużej patelni, najlepiej głębokiej typu wok. Rozgrzej łyżkę oliwy z oliwek i wrzuć na gorący tłuszcz posiekaną drobno cebulę. Podsmażaj ją przez około dwie minuty, co jakiś czas mieszając, aż się zeszkli. Uważaj, aby się nie spaliła, gdyż wtedy będzie gorzka, niesmaczna i popsuje całą potrawę. Następnie dodaj do cebulki filet z kurczaka pokrojony w dość dużą kostkę i doprawiony wcześniej porządnie solą oraz pieprzem. Podsmażaj go, aż przestanie być surowy.

  • Dodawanie warzyw

    Dodawanie warzyw

    Do kurczaka dodaj pokrojoną w drobną kostkę marchewkę, paprykę czerwoną oraz paprykę zieloną i dwa ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Wymieszaj wszystko ze sobą. Podsmażaj przez około dwie minuty, ciągle mieszając, a następnie wlej około jednej szklanki bulionu. Teraz zmniejsz ogień i pozwól się wodzie zagotować, a warzywom zmięknąć. Jeśli szklanka bulionu wyparuje, a warzywa nadal nie będą wystarczająco miękkie, to wlej go jeszcze trochę.

  • Dodawanie ryżu

    Dodawanie ryżu

    Kiedy warzywa będą już miękkie, dodaj do nich ugotowany ryż (może być nieco al dente). Wymieszaj całą potrawę i podlej jeszcze odrobiną bulionu. Pozwól ryżowi przejść smakiem bulionu oraz warzyw. Danie podawaj ciepłe, w głębokich talerzach. Na wierzchu posyp świeżą natką z pietruszki lub kolendrą. Smacznego!