Nietypowe pierogi z ryżem i mięsem – sposób przygotowania
Nietypowe pierogi z ryżem i mięsem – sposób przygotowania
Zaletą pierogów jest to, że mogą być podawane z bardzo różnorodnym nadzieniem. Kapusta, grzyby, słodki farsz, ze wszystkim będą doskonałe. W związku z tym wykonanie pierogów z mięsem i ryżem pozwala na odkrycie zupełnie nowych doznań smakowych. Pierożki tego typu pochodzą z kuchni rosyjskiej, która nie jest zbyt dobrze znana, lecz jest smaczna, dlatego warto poznać ją bliżej.
Jakich składników potrzeba?
Zanim przejdzie się do tworzenia smakowitych pierogów, konieczne jest zgromadzenie potrzebnych składników, na ciasto oraz na nadzienie. Do ciasta potrzebne będą:
* 4 szklanki mąki,
* 1 szklanka mleka,
* 1 jajko,
* 1 opakowanie suchych drożdży,
* 1 łyżeczka cukru,
* 1/2 łyżeczki soli,
* 2 łyżki oleju.
Z kolei do wykonania nadzienia przydadzą się:
* 70 dag mięsa z kością (gotowanego),
* 1/3 szklanki ryżu,
* 1 cebula,
* 1 łyżka oleju,
* pieprz.Krok pierwszy
Ryż ugotować wedle zaleceń na opakowaniu. Z mięsa usunąć kość oraz zbędne żyłki, tłuszcz, czyli wszystkie zbędne elementy. Po wykonaniu tego zemleć mięso przez maszynkę.Cebulę pozbawić łupinki i posiekać. Podsmażyć na oleju, a następnie dodać ryż. Smażyć razem 2 – 3 minuty, po czym dodać mięso i podsmażać razem 5 – 8 minut.
Krok drugi
W misce wymieszać ze sobą mleko, drożdże i cukier. Po połączeniu się składników przelać je do mąki i wyrobić ciasto. Pozostawić je na 15 minut do wyrośnięcia. W tym czasie połączyć jajka z solą i gdy ciasto podrośnie, dodać je do niego, ponownie wyrabiając, aby wszystkie elementy dobrze się połączyły.
Krok trzeci
W przypadku tego ciasta drożdżowego nie trzeba czekać, aż wyrośnie. Można od razu przejść do nadziewania kawałków.Fragment ciasta pokroić na mniejsze kawałki i każdy z nich rozwałkować. Nadziać farszem mięsnym i zlepić brzegi ciasta. W taki sam sposób wykonać pozostałe pierogi, aż do wykorzystania farszu.Następnie na patelni rozgrzać olej i smażyć podłużne przysmaki na złoty kolor z obu stron. Tak jak w przypadku innych pierogów można podawać je na różne sposoby – polane cebulką, ze śmietaną, z jogurtem albo z sałatką.