Dobra marynata do skrzydełek z grilla

Opiekun artykułu: kamilg
Advertising
Dobra marynata do skrzydełek z grilla

Dobra marynata do skrzydełek z grilla

Skrzydełka są jednym z chętniej jadanych dań z grilla. Niewielkie kawałki mięsa są wygodne do grillowania oraz do przygotowania. Można obtoczyć je w zwykłej przyprawie do kurczaka albo wykonać marynatę, która sprawi, że skrzydełka będą kulinarnym arcydziełem. Oto kilka pomysłów na dobrą marynatę.

Advertising
Advertising
  • Marynata paprykowa

    Marynata paprykowa

    Pikantna marynata nadaje mięsu bardzo dobry smak. Żeby ją wykonać, wystarczy przygotować:
    * 2 łyżki ostrej papryki mielonej,
    * 5 łyżek oliwy z oliwek,
    * 1 papryczkę chili,
    * 4 ząbki czosnku,
    * pieprz,
    * sól.
    Czosnek przecisnąć przez praskę, wrzucić do miski. Papryczkę chili umyć, przekroić na pół i wyjąć ziarna ze środka. Pokroić na bardzo drobne kawałki, również wrzucić do miski. Dodać pozostałe składniki i dobrze wymieszać, po czym włożyć do marynaty mięso i natrzeć każde skrzydełko miksturą. Przykryć folią i na 1 godzinę pozostawić w lodówce albo w chłodnym miejscu.

  • Marynata piwna

    Marynata piwna

    Wielbiciele piwa będą zadowoleni z możliwości usmażenia skrzydełek w marynacie piwnej. Jest ona prosta do wykonania, wystarczą jedynie:
    * 0,5 l piwa jasnego,
    * 4 łyżki miodu,
    * 4 łyżki musu jabłkowego,
    * 3 łyżki oliwy z oliwek,
    * 1 łyżka papryki mielonej,
    * 1 łyżeczka szałwii suszonej,
    * szczypta cynamonu,
    * pieprz,
    * sól.
    Wszystkie składniki wymieszać. Zaczekać, aż piana z piwa opadnie, po czym znowu zamieszać i zamoczyć w miksturze wszystkie skrzydełka. Przykryć naczynie folią spożywczą, a następnie włożyć do lodówki na 6 godzin. Od czasu do czasu można mieszać mięso. Po tym czasie skrzydełka są gotowe do pieczenia, a z marynaty można wykonać dobry sos do ich polania.

  • Marynata miodowa

    Marynata miodowa

    Miód jest idealnym składnikiem do marynaty, ponieważ nadaje mięsu delikatny smak. Do wykonania dobrej marynaty do skrzydełek niezbędne są:
    * 3 łyżki miodu,
    * 3 łyżki musztardy,
    * 2 łyżki oliwy z oliwek,
    * 1 łyżka sosu sojowego ciemnego,
    * pieprz,
    * zioła prowansalskie,
    * sól.
    Wszystkie składniki przełożyć do miski i dokładnie wymieszać. Włożyć skrzydełka i pokryć mięso miksturą. Przykryć całość folią spożywczą, po czym wstawić na 1 godzinę do lodówki. Smażyć zaraz po wyjęciu.