Przepis na kotlety mielone z dodatkiem marchewki i ryżu
Przepis na kotlety mielone z dodatkiem marchewki i ryżu
Kotlety mielone bardzo często goszczą na polskich stołach. Są one potrawą chętnie zjadaną zarówno od święta, jak i na co dzień do surówki oraz ziemniaków. Kotlety mielone są jednak także bardzo wdzięcznym tematem do kulinarnych eksperymentów, ponieważ można dodać do nich wiele składników, które podkreślą lub uzupełnią ich smak. Poniższy przepis na kotlety z dodatkiem ryżu oraz warzywa pokazuje je w pysznej, ale przecież znanej odsłonie – ryż dodajemy do mięsa mielonego, kiedy przygotowujemy gołąbki. Koniecznie wypróbuj, jak sprawdzi się w tej recepturze marchewka.
Przygotowanie składników
Przygotowanie pysznych kotlecików rozpocznij od ugotowania ryżu. Dwa woreczki włóż do wrzącej oraz osolonej wody. Gotuj je przez około 12 – 15 minut, w zależności od producenta. Najlepiej informację o czasie gotowania sprawdzać każdorazowo na opakowaniu. Następnie wyjmij ryż i odstaw, aby całkowicie wystygnął. Surową marchew zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
Przygotowanie mięsa
Mięso mielone wrzuć do miski. Dodaj do niego jajko, ale nie dodawaj już namoczonego chleba, jak to zazwyczaj robi się przy mielonych. W tym przepisie to ryż zastępuje chleb. Następnie mięso przypraw solą oraz pieprzem. Możesz użyć także innych przypraw, na przykład majeranku (ale dodaj go tylko odrobinę, bo ta przyprawa łatwo zdominuje smak) albo mieszanki do mięsa mielonego. Następnie dodaj startą drobno marchew oraz ryż. Wszystko razem dobrze wymieszaj, żeby warzywo i ryż rozłożyły się równomiernie.
Smażenie
Kotlety przed smażeniem należy obtoczyć w bułce tartej, ale jeśli jesteś na diecie odchudzającej, to zdecydowanie zrezygnuj z tego kroku. Następnie na rozgrzany tłuszcz kładź kotlety i smaż je z dwóch stron aż do uzyskania złotego koloru uzyskanego od bułki tartej.
Serwowanie
Kotlety serwuj jeszcze ciepłe. Możesz zjeść je z surówkami, mizerią, sałatką z pomidorów oraz ziemniakami lub frytkami, ale i bez dodatkowych węglowodanów są syte z powodu ryżu. Smacznego!