Przepis na kotlety mielone z dodatkiem marchewki i ryżu

Opiekun artykułu: malenstwo
Poziom trudności: Łatwe , Wymagany czas: 20 min.
Advertising
Przepis na kotlety mielone z dodatkiem marchewki i ryżu

Przepis na kotlety mielone z dodatkiem marchewki i ryżu

Kotlety mielone bardzo często goszczą na polskich stołach. Są one potrawą chętnie zjadaną zarówno od święta, jak i na co dzień do surówki oraz ziemniaków. Kotlety mielone są jednak także bardzo wdzięcznym tematem do kulinarnych eksperymentów, ponieważ można dodać do nich wiele składników, które podkreślą lub uzupełnią ich smak. Poniższy przepis na kotlety z dodatkiem ryżu oraz warzywa pokazuje je w pysznej, ale przecież znanej odsłonie – ryż dodajemy do mięsa mielonego, kiedy przygotowujemy gołąbki. Koniecznie wypróbuj, jak sprawdzi się w tej recepturze marchewka.

Advertising
Advertising
Czego potrzebujesz:

1/2 kg mięsa wieprzowego mielonego lub do zmielenia

2 woreczki ryżu

5 średnich marchewek

1 jajko

sól i pieprz

inne przyprawy (opcjonalnie)

bułka tarta do obtoczenia

1/2 kg mięsa wieprzowego mielonego lub do zmielenia 2 woreczki ryżu 5 średnich marchewek 1 jajko sól i pieprz inne przyprawy (opcjonalnie) bułka tarta do obtoczenia
  • Przygotowanie składników

    Przygotowanie pysznych kotlecików rozpocznij od ugotowania ryżu. Dwa woreczki włóż do wrzącej oraz osolonej wody. Gotuj je przez około 12 – 15 minut, w zależności od producenta. Najlepiej informację o czasie gotowania sprawdzać każdorazowo na opakowaniu. Następnie wyjmij ryż i odstaw, aby całkowicie wystygnął. Surową marchew zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.

  • Przygotowanie mięsa

    Przygotowanie mięsa

    Mięso mielone wrzuć do miski. Dodaj do niego jajko, ale nie dodawaj już namoczonego chleba, jak to zazwyczaj robi się przy mielonych. W tym przepisie to ryż zastępuje chleb. Następnie mięso przypraw solą oraz pieprzem. Możesz użyć także innych przypraw, na przykład majeranku (ale dodaj go tylko odrobinę, bo ta przyprawa łatwo zdominuje smak) albo mieszanki do mięsa mielonego. Następnie dodaj startą drobno marchew oraz ryż. Wszystko razem dobrze wymieszaj, żeby warzywo i ryż rozłożyły się równomiernie.

  • Smażenie

    Smażenie

    Kotlety przed smażeniem należy obtoczyć w bułce tartej, ale jeśli jesteś na diecie odchudzającej, to zdecydowanie zrezygnuj z tego kroku. Następnie na rozgrzany tłuszcz kładź kotlety i smaż je z dwóch stron aż do uzyskania złotego koloru uzyskanego od bułki tartej.

  • Serwowanie

    Serwowanie

    Kotlety serwuj jeszcze ciepłe. Możesz zjeść je z surówkami, mizerią, sałatką z pomidorów oraz ziemniakami lub frytkami, ale i bez dodatkowych węglowodanów są syte z powodu ryżu. Smacznego!