Jak zrobić tortillę z warzywami?
Jak zrobić tortillę z warzywami?
Tortilla – meksykański placek – może stanowić zamiennik powszechnie panujących na naszych stołach kanapek. Przygotowana z samymi warzywami bez mięsa to idealny początek dnia i duża porcja energii. Jeżeli dodasz do przepisu mięso, będziesz mieć gotowy pomysł na obiad. Tortille możesz kupić jako gotowy produkt, przygotowanie posiłku będzie wówczas znacznie krótsze. Wśród warzyw w przepisie znajdziesz groszek cukrowy mający właściwości wzmacniające system odpornościowy i obniżające cholesterol. Jest on źródłem dużej ilości węglowodanów, co ma istotne znaczenie dla uzyskania zdrowej energii na cały dzień. Drugim warzywem w przepisie jest burak, którego cennych właściwości nie muszę Wam chyba zachwalać. Chroni przed przeziębieniami, obniża ciśnienie, ma działanie antynowotworowe i co ważne, zapobiega zgadze.
Jeżeli wolisz dania mięsne, możesz dodać do tortilli kawałki obsmażonego kurczaka lub wieprzowiny.
Przygotowanie warzyw
Buraki umyj, obierz i pokrój w długie średniej grubości słupki. Groszek cukrowy umyj. Ugotuj warzywa na parze. Kukurydzę odsącz z zalewy i osobno ugotuj również na parze. Warzyw dla uzyskania odpowiedniej miękkości przy jednoczesnym zachowaniu ich składników odżywczych nie powinno gotować się dłużej niż 15 minut.
Przygotowanie puree z kukurydzy
Zmiksuj ugotowaną kukurydzę. Następnie dodaj do niej masło i mleko i jeszcze raz zmiksuj. Piure możesz doprawić solą.
Smażenie tortilli
Rozgrzej patelnię i podpiecz placki tortilli przez około 1 minutę z każdej strony.
Przygotowanie tortilli
Każdy placek posmaruj kukurydzianym piure. Połóż na nich liście sałaty, warzywa ugotowane na parze i posyp ewentualnie solą. Skrop warzywa sokiem z cytryny. Brzeg tortilli zawiń tak, aby farsz nie wypadał, i zwiń placki w rulon.