Smaczne pulpety z sosem słodko-kwaśnym

Opiekun artykułu: martini
Advertising
Smaczne pulpety z sosem słodko-kwaśnym

Smaczne pulpety z sosem słodko-kwaśnym

Pulpety bywają jadane z surówką, z sosem, pokrojone w plasterki ozdabiają kanapkę. Zdecydowanie najpopularniejszym dodatkiem jest sos, lecz nie musi być to ciemny sos do mięsa ani sos grzybowy. Równie dobrze, a do tego nieco egzotycznie sprawdzi się sos słodko-kwaśny. Jeśli nie jadło się jeszcze pulpetów z takim dodatkiem, warto spróbować.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki spożywcze

    Potrzebne składniki spożywcze

    Przed rozpoczęciem działań w kuchni niezbędne jest przygotowanie zestawu odpowiednich i przede wszystkim świeżych składników. Należą do nich:
    * 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego,
    * 0,5 l wody,
    * 1 cebula,
    * 1 jajko,
    * 1 bułka mała,
    * 4 łyżki śmietany,
    * 2 łyżki octu,
    * 1,5 łyżki mąki,
    * 1 łyżka cukru,
    * ziele angielskie,
    * liść laurowy,
    * pieprz,
    * sól.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Cebulę pozbawić łupinki i posiekać. Bułkę namoczyć w miseczce pełnej wody. Mięso mielone przełożyć do miski, dodać cebulę, wbić jajko, dodać miękką, wilgotną bułkę oraz pieprz i sól. Wszystko razem ugniatać ręką, łącząc składniki.

    Gdy mięso będzie dobrze połączone z dodatkami, formować z niego niewielkie klopsiki.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Wodę wlać do garnka, posolić, dodać ziele angielskie i zacząć podgrzewać, aż do zagotowania. Gdy woda zacznie bulgotać, wrzucić do niej klopsiki i gotować je przez 10 minut.

    Śmietanę i mąkę dokładnie wymieszać, aby nie było grudek. Wlać do wody, dodać cukier oraz ocet, wymieszać i gotować całość przez kolejne 5 minut.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Po ugotowaniu sos jest słodko-kwaśny, a pulpeciki miękkie i rozpływające się w ustach. Dodatkiem do mięsa oraz sosu może być ryż, chociaż jeśli nie przepada się za nim, ziemniaki sprawdzą się równie dobrze.