Dobry sposób na kurczaka z sezamem
Dobry sposób na kurczaka z sezamem
Jednym z najlepszych sposobów na podanie kurczaka jest przygotowanie go w sezamie. Jest to przepis rodem z kuchni azjatyckiej i pozwala na poczucie się niczym w Azji bez wychodzenia z domu.Sezam sprawia, że zwykły drób staje się niezwykle smacznym daniem, które bardzo łatwo przygotować, nawet jeśli nie jest się mistrzem patelni.
Niezbędne składniki spożywcze
Wykonanie smacznego dania na obiad wymaga świeżych, dobrych składników spożywczych, wśród których znajdują się:
* 1 pierś z kurczaka,
* 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
* 1 białko,
* 1/4 szklanki sezamu,
* 1/4 szklanki orzechów ziemnych, zmielonych.Krok pierwszy
Pierś z kurczaka dokładnie umyć i oczyścić z niepotrzebnych elementów. Pokroić mięso na paseczki i odłożyć na bok. Jeśli gości na obiedzie jest więcej, ilość mięsa oraz pozostałych składników należy powiększyć.Do miseczki przełożyć mąkę i dodać 1 – 2 łyżeczki wody, wymieszać i wbić białko. Zamieszać miksturę.
Krok drugi
Zmielone orzechy i sezam wymieszać i przesypać na talerzyk. Następnie sięgać po plasterki kurczaka, maczając je najpierw w białku z mąką, a następnie w sezamie. Każdy z plasterków odkładać na tackę i po przygotowaniu wszystkich włożyć ją na 1 godzinę do lodówki.
Krok trzeci
Na dużej patelni rozgrzać olej. Kłaść na nim plastry kurczaka w sezamie. Piec z obu stron, aż całość zbrązowieje, lecz uważać, żeby nie dopuścić do przypalenia sezamu.
Gotowe kawałki mięsa układać na talerzu i podawać z dowolnymi dodatkami – surówką, grillowaną cukinią lub pastą z bakłażana. Smacznego!