Świąteczny obiad – pieczeń z indyka
Świąteczny obiad – pieczeń z indyka
Obiad świąteczny jest tak samo istotny, jak śniadanie. Żeby był wyjątkowy, warto zadbać o podanie ciekawej potrawy. Zwykły kurczak, którego jada się często, może nie być kuszącym daniem, lecz inaczej wygląda sprawa z indykiem. Jest rzadko jadany, mimo że bardzo zdrowy, dlatego warto go wykorzystać w świątecznym czasie i przygotować pieczeń. Nadaje się ona zarówno na obiad, jak i na kanapki.
Potrzebne produkty
Wykonanie pieczeni wymaga przygotowania niezbędnych składników spożywczych. Wśród nich znajduje się przede wszystkim:
* 1,5 kg piersi z indyka,
* 500 ml bulionu,
* 100 ml białego wina,
* 100 ml oleju,
* 2 pomarańcze,
* 2 cebule,
* 4 łyżki dżemu pomarańczowego,
* pieprz,
* sól.
Bulion może być albo warzywny, albo z mięsa, albo z kostki, co zaoszczędzi czas podczas przygotowania pieczeni. Przyda się również brytfanna lub wysoka forma do pieczenia ciast.Etap pierwszy
Przygotować dowolnie wybrany bulion. Pomarańczę dokładnie umyć, po czym zetrzeć skórkę na tarce z drobnym oczkami. Sok z owocu wycisnąć do pojemnika.Bulion przelać do dużej miski, a następnie dodać do niego sok z pomarańczy, skórkę, przygotowane wcześniej wino i 1/4 łyżeczki soli. Cebulę obrać z łupinek i pokroić na plasterki. Wrzucić do przygotowanej mikstury, zamieszać, a na koniec dodać do niej umytą pierś z indyka. Dobrze zanurzyć i pozostawić na 12 godzin w lodówce. Warto od czasu do czasu przewrócić mięso, żeby dokładnie nasiąkło miksturą z każdej strony.
Etap drugi
Po upływie odpowiedniego czasu można przejść do dalszego działania. Pierś z indyka przełożyć do czystej brytfanny. Mięso oblać marynatą przecedzoną przez sitko, po czym dodać do całości olej. Można delikatnie natrzeć indyka olejem, ale nie za mocno. Posypać solą i pieprzem.
Etap trzeci
Włożyć brytfannę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 90 minut. Od czasu do czasu otwierać piekarnik i podlewać marynatą z brytfanny. Po wymaganym czasie posmarować wierzch pieczeni dżemem i ponownie wsunąć do piekarnika, tym razem na 30 minut. Po tym czasie wyjąć pieczeń z piekarnika i przed jej podaniem pozwolić jej poleżeć 10 minut.Nadaje się bardzo dobrze zarówno jako danie do jedzenia na ciepło, z warzywami, jak i na zimno z chlebem i świątecznym chrzanem.